Eén voor één worden de vaccinatiecentra klaar gemaakt om te beginnen met vaccineren in de week van 15 februari. Net zoals de gebouwen, bereiden de medewerkers zich volop voor om te helpen het virus klein te krijgen. Matthias Donckerwolcke heeft er alvast zin in. Hij is hoofdapotheker van Apotheek Donckerwolcke in Beernem. Hij is ook actief in de zorgraad van de eerstelijnszone WE40.
Matthias nam voorlopig de rol van farmaceutisch expert op in de voorbereidingen van de vaccinatiecentra in zijn eerstelijnszone. Deze strekt zich uit over vier gemeenten; Beernem, Oostkamp, Zedelgem en Jabbeke. Hij vertelde ons over zijn voorbereidend werk en visie op de toekomst.
Hoe zie je jouw rol als apotheker binnen het vaccinatiecentrum?
Als apotheker ben ik altijd binnen onze eerstelijnszone betrokken geweest; via het veranderteam naar de zorgraad en via de zorgraad naar het covidteam en dus nu ook in het vaccinatieteam. De opstart en organisatie van de vaccinatiecentra zijn op een paar weken tijd in een enorme stroomversnelling gekomen. En hoewel de farmaceutisch expert essentieel is, voelde ik aan dat men door deze stroomversnelling de expertise van de apotheker dreigde over te slaan. Daarom heb ik voorgesteld aan alle betrokken actoren dat ik in afwachting van de farmaceutisch experten alles zou opvolgen. Dit laat toe dat de expertise van in het begin werd meegenomen. Zo is er tijd is om goede kandidaten farmaceutisch experten te zoeken.
Ondertussen neem ik deel aan vergaderingen van de zorgraad, het vaccinatieteam en de regiekamer Ik werd ook betrokken bij het plaatsbezoek aan de centra om mee de inrichting en workflow te helpen bepalen. Deze farmaceutische insteek wordt door alle actoren zeer gesmaakt; het geeft des temeer een “allen samen”-gevoel.
Voorlopig fungeer ik als HR naar de zoektocht voor de farmaceutisch expert; nadien wil ik graag elke rol opnemen die de toestand vereist. Dat kan als back-up voor de farmaceutisch expert, als bereider of voor de medische anamnese...ik stel me graag ten dienste van als het maar nuttig is. Flexibiliteit is daarbij mijn troef.
Als het nodig is, ben je bereid om ook vaccins toe te dienen?
Ja, alhoewel ik onze rol als vaccinator in de centra eerder beperkt en zeldzaam zie. Wel zie ik een grote rol voor onze doelgroep weggelegd eens de centra gesloten zijn om de laatste groep twijfelaars te sensibiliseren en direct te vaccineren in de apotheek. Laat ons eerlijk zijn; buiten huisartsen en apothekers is er niemand beter geplaatst om dit zeer efficiënt te doen.
Wat vind je van de samenwerking tussen de verschillende actoren en relatie met lokale besturen?
In onze eerstelijnszone verloopt dat zeer goed. Uiteraard is er een zekere profileringsdrang, maar er heerst bij alle actoren een enorme zin voor verantwoordelijkheid. Iedereen beseft dat deze operatie gigantisch wordt en dat iedereen nodig zal zijn om te slagen.
Hoe zie je de toekomst van de apotheker na de crisis?
Ik vind dat we tijdens de crisis het er als beroepsgroep voornamelijk zeer goed hebben gepresteerd. Vooral de rol van de farmaceutische expert moeten we zeer goed en correct opnemen; dat kan deuren openen voor de toekomst. Als we daarentegen deze rol stiefmoederlijk kan dat als een boemerang terugkeren? Aan ons om te tonen wat we echt waard zijn.