11 sep 2023
Campagne
Communicatie
Event
Getuigenis
Partner
Preventie
Sensibilisatie

Ter ere van de Werelddag Suïcidepreventie en in steun voor Zelfmoord 1813, vond op 10 september het bijzonder loopevenement, de 1813 Run, plaats. Het hoofddoel was even eenvoudig als krachtig: samen minstens 1813 kilometer afleggen om aandacht te vestigen op de cruciale zaak van suïcidepreventie. Wereldwijd overlijden jaarlijks meer dan 700.000 mensen door zelfdoding. De Wereldgezondheidsorganisatie streeft ernaar dit cijfer tegen 2030 met een derde te verminderen. Helaas blijft praten over suïcidepreventie vaak een taboe. Acties zoals de 1813 Run brengen de nood voor meer preventie in de spotlight.

Julie De Maré, beleidsmedewerker bij het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN), en Barbara Verboven, projectcoördinator Suïcidepreventie in de Apotheek, waren twee van de vele deelnemers die zich inzetten voor deze belangrijke zaak. Ondanks de hitte van de dag, slaagden ze erin een mooie loopervaring neer te zetten. "Ik was blij dat ik samen met Julie kon deelnemen aan de 1813 Run en op deze manier Zelfmoord1813 kon steunen op de Werelddag van Suïcidepreventie. Zelfs de warmte hield ons niet tegen om ons sportieve doel te bereiken. Het was een hartverwarmende ervaring, zowel letterlijk als figuurlijk", aldus Barbara.

 

Apothekers actief in suïcidepreventie

Met het project Suïcidepreventie in de Apotheek wil VAN apothekers en Farmaceutisch Technisch Assistenten (FTA's) uitrusten met de kennis en praktische tools om actief deel te nemen aan suïcidepreventie. Apothekers kunnen een cruciale rol spelen bij het identificeren van patiënten met zelfmoordgedachten en hen helpen doorverwijzen naar de juiste hulpbronnen. Het is een belangrijk initiatief dat een verschil kan maken in onze gemeenschap.

Wil je meer weten over het project Suïcidepreventie in de Apotheek en hoe apothekers kunnen bijdragen aan deze waardevolle inspanning?

Bekijk hier meer info