26 okt 2022
COVID-19
Getuigenis
Vaccinatie

Binnenkort start de waakfase van de vaccinatiecentra en zullen apothekers en huisartsen de mogelijkheid kunnen bieden om zelf het vaccin tegen COVID-19 toe te dienen. Het VAN-netwerk is momenteel in gesprek met de Vlaamse overheid om vaccineren in de apotheek in de komende weken mogelijk te maken.

In afwachting daarvan en in kader van Dag van Het vrije Beroep bracht waarnemend minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Benjamin Dalle, een bezoek aan huisapotheker Ann Herzeel. Daar maakte hij naderbij kennis maken met het vrije beroep dat de huisapotheker uitoefent. Hij kreeg er ook zijn herfstboosterprik. De minister hecht veel belang aan de mogelijkheden die de apotheek biedt voor de volksgezondheid en vaccinatie. Met deze boosterprik, kon hij deze nieuwe mogelijkheid zelf uittesten.



“De apothekers hebben een belangrijke rol gespeeld tijdens de coronacrisis. In Brussel zijn ze ook snel ingeschakeld in de vaccinatiecampagne om het belang van vaccinatie te ondersteunen en de vaccinatiegraad te laten toenemen. Een apotheker is de eerste in lijn waar tot vele burgers per dag geholpen worden met hun vragen rond gezondheid en ook steeds meer rond hun welzijn”, aldus Vervangend Vlaams minister Dalle.

 

Vertrouwensrol

In het snel veranderende zorglandschap is het belangrijk dat de lokale huisapotheker het statuut van vrij beroep kan behouden. Dat wil waarnemend minister Dalle duidelijk maken met dit bezoek. In België zijn er 4698 individuele apotheken, waaronder 2568 in Vlaanderen en Brussel. Ze worden dagelijks bezocht door ongeveer 500.000 patiënten. Dat maakt dat de openbare apotheek zich ‘om de hoek’ bevindt voor elke burger. De apotheker is daarbij de meest laagdrempelige zorgverlener en voor velen het eerste aanspreekpunt voor gezondheidsvragen. Ook burgers die geen vaste huisarts hebben, kunnen terecht bij hun apotheker voor het eerste advies. Die vertrouwensrol is in de laatste jaren verder uitgebreid in verschillende facetten van het beroep.

Een lokale openbare apotheek staat in voor het verlenen van farmaceutische zorg, waarbij gefocust wordt op therapietrouw en een correct gebruik van geneesmiddelen. Daarnaast speelt de lokale apotheker ook een belangrijke rol op vlak van preventie, sensibilisatie en screening en bij de detectie van psychosociale noden.