19 okt 2022
Mededeling
Onderzoek
Sensibilisatie
Vaccinatie
Image
Digitale pancarte griep 2020_2000x1125.jpg

Op 15 oktober is de griepvaccinatiecampagne in het hele land gestart. Dit was de officiële startdatum die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO of WHO) naar voren werd geschoven. Sinds vorige week is ook de sectorcampagne begonnen. De folders en affiche, opgesteld door het Agentschap Zorg en Gezondheid, werden je reeds bezorgd via je beroepsvereniging.



In de werkgroep die de jaarlijkse seizoensvaccinatiecampagne voorbereidt voor apothekers, waarin ook de producenten van griepvaccins zetelen, is er afgesproken om de campagne pas te lanceren wanneer de vaccins in de apotheken ter beschikking zijn. Dit was een antwoord op de leveringsproblemen van vorige jaren en een manier om verwarring van informatie te vermijden.

 

Afgeleverde vaccins

Tot onze tevredenheid kunnen we zeggen dat er dit jaar geen problemen zijn met de initiële uitrol van de campagne. Tot op 14 oktober werd 30% van het totaal aantal griepvaccins afgeleverd (in vergelijking met het totaal aantal afgeleverde vaccins in 2021).

Image
tabel 1

Vaccins voorgeschreven door de arts en de apotheker

De apotheker neemt sinds 2020 de nieuwe verantwoordelijkheid in het voorschrijven van griepvaccins goed op. Van alle griepvaccins die in Vlaanderen reeds werden afgehaald, werd 60% voorgeschreven door de apotheker. Een bijzonder positief gegeven. Dit betekent dat de kortere weg naar de griepprik, door niet eerst bij de huisarts te moeten langsgaan, echt wordt gewaardeerd.

Image
tabel 2.JPG

Al is er zeker nog veel werk te doen voor de griepvaccinatie, de Vlaamse apotheker is op de goede weg!

Download hier de campagnematerialen.