4 apr 2023
Campagne
Mededeling
Sensibilisatie
Vaccinatie
Image
vaccinatieweek.jpg

De Europese Vaccinatieweek vraagt in de laatste week van april aandacht voor het belang van vaccinaties. Dit jaar staat in het teken van reizen, meer specifiek de correcte reisvaccinaties.

Het is belangrijk om je patiënten aan te raden hun vaccinaties even na te kijken bij elke geplande reis, zowel kortbij als ver weg. Daarbij moet er gecontroleerd worden welke vaccinaties men moet hernieuwen of voor het eerst moet laten zetten. Patiënten kunnen hun vaccinatiestatus zelf gemakkelijk controleren via www.mijngezondheid.be.

Wanneer de patiënt een vakantiebestemming heeft gekozen, kan je aanraden om eerst na te gaan of er eventuele vaccinaties nodig heeft voor die specifieke reis. Dit kan op drie manieren:

  1. Via www.wanda.be. Daar zie je per land welke vaccinaties je best krijgt.
  2. Via mijngezondheid.be kan je ineens al je vaccinaties nakijken.
  3. Twijfelt je patiënt welke vaccinaties er belangrijk zijn? Je kan hen als huisapotheker hierin begeleiden of aanraden een afspraak te maken met de reiskliniek

Zeker patiënten die tot de kwetsbare groep van de bevolking horen, zoals zwangere vrouwen, kinderen, chronisch zieken en ouderen, zijn zeker gebaat met de extra bescherming van gepaste vaccinaties bij reisplannen. Raadt deze patiënten zeker aan om goed na te gaan welke ze al dan niet nodig hebben om op een veilige manier op reis te kunnen gaan.

Niet enkel landen van reisbestemmingen vereisen specifieke vaccinaties, er moet ook rekening gehouden worden met enkele basisvaccinaties zoals mazelen. Dit komt binnen de Europese regio nog regelmatig voor en kan ernstige ziekte veroorzaken. Pas als je daar 2 prikken tegen gekregen hebt, ben je optimaal beschermd. Sommigen kregen hier maar één inenting tegen in hun jeugd en ook dit is te controleren. Spreek je patiënten gerust aan voor de zekerheid.

Elke Vlaamse apotheker kan via de lokale LOGO campagnemateriaal bestellen. Neem hier een kijkje naar de campagne.

De LOGO van jouw regio kies je hier. Ga naar de webshop en typ ‘reisvaccinatie’ in de zoekbalk. Of zoek in de webshop onder het kopje ‘vaccinatie’. Het materiaal blijft ook na de Europese Vaccinatieweek beschikbaar.