25 okt 2023
Communicatie
Event
Getuigenis
Intern nieuws
Partner

14 oktober was een bijzonder vruchtbare zaterdag met twee evenementen speciaal voor apothekers: de VAN politieke rondetafel en het Apothekersbal. We willen graag onze dank uitspreken aan alle aanwezigen, de Vlaamse politieke partijen, onze moderator Guy Tegenbos en natuurlijk het publiek en feestvierders die beide evenementen tot een succes maakten.

De politieke rondetafel, die plaatsvond voorafgaand aan het Apothekersbal, bood een platform voor een diepgaande discussie. Met de verkiezingen van 2024 in aantocht, was dit een interessante gelegenheid om de rol van de Vlaamse apothekers te bespreken op politiek niveau. Het Vlaams Apothekers Netwerk verwelkomde Freya Van den Bossche (Vooruit), Dominiek Sneppe (Vlaams Belang), Kathleen Depoorter (N-VA), Robby De Caluwé (Open VLD), Lieven Zwaenepoel (Groen) en Charis Kamoen (CD&V) aan de politieke tafel.

Tijdens deze dialoog kwamen enkele diepgaande vragen over de apotheeksector aan bod. Deze vragen gaven meer inzicht over de acht aanbevelingen voor een duurzaam gezondheidsbeleid vanuit het Vlaams Apothekers Netwerk.

Hoe kijken de debatleden naar de zich uitbreidende rol van de lokale (huis)apotheker, met in het achterhoofd de almaar vergrijzende bevolking en de toename aan vragen en problemen over complex medicatiegebruik? Hoe zien ze de rol van apothekers in de preventieve zorg en als doorverwijzer? Hoe zien ze de rol van apothekers in de eerste lijn (kringwerking)? Kunnen apothekers nog ruimer ingezet worden dan enkel voor COVID-19 -en griepvaccinatie? Vlaanderen zet sterk de nadruk op preventie en organisatie in de eerste lijn. Dit is ook een Vlaamse bevoegdheid. Wordt het niet tijd dat Vlaanderen en de andere regio’s de zorgverstrekkers en apothekers rechtstreeks vergoeden?

 

Rol apothekers

Alle debatleden beamen het belang van de rol van de apotheker en zien zeker nog ruimte voor uitbreiding. Vergoeding voor de tijd die apothekers met hun patiënten hiervoor besteden, werd tijdens dit debat geopperd. Er kwam ook een vraag vanuit het publiek over optimale gegevensdeling tussen zorgverleners naar voor. We moeten bijvoorbeeld nadenken over de rol van Vitalink hierin. Gegevensdeling is niet altijd evident, echter wel een belangrijke nood in het werkveld.

 

Preventie

De debatleden gaven aan dat de laagdrempeligheid van apothekers ervoor zorgt dat ze een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan preventieve gezondheidszorg. Als overheden apothekers hier meer op inzetten, zijn de potentiële gezondheidswinsten enorm. Projecten als #CAVAsa, Maand van de Preventie en Suïcidepreventie in de apotheek geven hier alvast een veelbelovend beeld over.

Daarnaast kwam snel naar voor dat de apotheker een rol kan spelen in het doorverwijzen naar de juiste zorg. Het #CAVAsa-project is hierin opnieuw een mooi voorbeeld. Ook de sensibilisatie van onder meer diabetes, rookstop en huidkanker werd aangehaald als mogelijk potentiële rol voor de apotheker als doorverwijzer.

 

Vaccinatie

Tijdens het debat kwam ter sprake dat apothekers meer kunnen dan enkel alleen geneesmiddelen afleveren. Dit onder meer dankzij de vaccinatie tegen COVID-19 en bijkomend tegen de griep in de apotheek. Toen het debat dieper inging op hoe het parlement-systeem werkt (in verband met parlementaire vragen; 2de lezingen; de publicatie van het Staatsblad; …), werd snel duidelijk dat de verkiezingen in aantocht zijn.

 

Toekomstvisie

Elke spreker van het debat beantwoordde de vragen met veel enthousiasme vanuit hun perspectief en visie op de sector. Hun antwoorden bieden een waardevol inzicht in hoe apothekers een nog actievere rol kunnen spelen in ons zorgsysteem. Deze openhartige discussies vormden een inspiratiebron voor het VAN-netwerk. We zullen dan ook de besproken punten meenemen naar de toekomst toe.

Eén van onze aanwezige collega’s was Ann Verrydt, apotheker en medewerker VAN Focusdomein Preventie. "Het was bemoedigend om vast te stellen dat alle politieke partijen de apotheker erkennen als een belangrijke actor in de eerstelijnsgezondheidszorg. De kennis en expertise van de huisapotheker werden tijdens het debat meermaals benadrukt. Vanuit deze vaststelling krijgen apothekers het vertrouwen om nieuwe zorgtaken op te nemen. Een goede samenwerking met andere zorgberoepen, in het bijzonder met de huisartsen, werd door de politici als een belangrijk aandachtspunt aangehaald", aldus Ann.

Hilde Deneyer, algemeen directeur VAN, beaamt deze vaststelling en blikt tevreden terug op een geslaagd debat. “En om het met de woorden van de moderator, Guy Tegenbos, te zeggen: de panelleden hebben meer gezegd dan initieel gehoopt. Het evenement was dus zeer succesvol“, aldus Hilde.

 

Alle besproken ideeën en inzichten werden tijdens het debat vastgelegd. Het hele gesprek zal binnenkort volledig te herbekijken zijn. Er zullen ook een compilatie en geschreven verslag beschikbaar zijn.

Nogmaals dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van de VAN politieke rondetafel en het Apothekersbal. We kijken nu vol verwachting uit naar de toekomst.