3 nov 2021
Eerste Lijn
Project
Sensibilisatie
Partner
Image
BOV logo

Pilootprojecten Bewegen Op Verwijzing van start in 12 eerstelijnszones

De huisapotheker is – naast de huisarts – voor veel patiënten het eerste aanspreekpunt voor gezondheidsvragen. Dit voor geneesmiddelen en zelfzorg, maar zeker ook als het gaat over preventie en een gezonde levensstijl. VAN werkt opnieuw samen met het Vlaams Instituut Gezond leven voor Bewegen Op Verwijzing: een project dat mensen met een gezondheidsrisico en een passieve levensstijl op weg helpt naar een actiever leven.

VAN heeft al langer de ambitie om de lokale apotheker, die wetenschappelijk en hoogopgeleid is, structureel te integreren in het preventiebeleid en de gezondheidspromotie. Door het inschakelen van apothekers komt een breder publiek op een laagdrempelige manier in contact met thema’s zoals rookstop, evenwichtige voeding, valpreventie ... Het is van belang dit te doen op verschillende niveaus: de lokale apotheker, de multidisciplinaire samenwerking en binnen de eerstelijnszones. Op elk niveau heeft de apotheker zijn rol: als begeleider, bij het doorverwijzen en het meewerken aan campagnes en projecten.

Van september 2021 tot december 2022 onderzoekt Vlaams Instituut Gezond Leven hoe een verbreding van verwijzers voor Bewegen Op Verwijzing mogelijk is. Via professionele coaching en een beweegplan op maat, motiveert zo’n coach de deelnemer om te werken aan een actieve levensstijl. Tot voor kort verwezen enkel artsen patiënten door naar een Bewegen Op Verwijzen-coach. Via deze verbreding worden nóg meer mensen met een gezondheidsrisico op weg naar een actief leven geholpen! In 12 pilootregio’s mogen apothekers, diëtisten, kinesitherapeuten, maatschappelijk & sociaal werkers, psychologen en verpleegkundigen hun patiënten/cliënten in beweging zetten via een Bewegen Op Verwijzing-coach.

Ook VAN ondersteunt dit project. Als het pilootproject positief geëvalueerd wordt, volgt mogelijks een uitbreiding naar heel Vlaanderen en Brussel. Ben je benieuwd wat het pilootproject inhoudt en of jouw regio ook deelneemt aan deze piloot? Surf dan snel naar de projectpagina via www.bewegenopverwijzing.be/pilootproject

Geen tijd? Geen probleem!

Als (huis)apotheker ben je, naast de huisarts, voor heel wat patiënten het eerste aanspreekpunt voor gezondheidsvragen. Over medicatie, maar ook zelfzorg, de opvolging van chronische aandoeningen of een gezonde levensstijl.

Patiënten ondersteunen en coachen om meer te bewegen en minder lang stil te zitten is voor jou minder evident, onder meer door tijdgebrek. Daar zou de Bewegen Op Verwijzing-coach jou kunnen helpen! Hij of zij kan wél die tijd nemen om de patiënt te motiveren, te ondersteunen en op te volgen.

Waarom is Bewegen Op Verwijzing iets voor mij?

Als apotheker ben je een toegankelijke professional: patiënten moeten geen afspraak maken en er is veel menselijk contact. Een ideale positie om hen de juiste richting uit te helpen. Je hebt vaak al een informele vertrouwensband, je kent meestal de sociale situatie en je hebt zicht op gegevens uit het dossier.

Als je gebruik maakt van Bewegen Op Verwijzing, kan je als apotheker nog méér begeleiding aanbieden aan jouw patiënt, zonder een grote meerprijs. Bovendien blijf je als hulpverlener ook betrokken, want de coaches trachten steeds terug te koppelen naar jou.

Meer weten?

Wil je weten of jij al kan verwijzen? Ben je nieuwsgiering naar meer info? Wil je een klant verwijzen? Neem dan zeker een kijkje op www.bewegenopverwijzing.be/pilootproject.