Vlaanderen telt 60 eerstelijnszones. Dat zijn geografisch afgebakende gebieden, gevormd door 1 of meerdere gemeenten. Elke eerstelijnszone wordt aangestuurd door een zorgraad. De zorgraad bestaat op zijn beurt uit vertegenwoordigers van verschillende clusters: zorg, welzijn, lokale besturen, personen met een zorg- en ondersteuningsnood en optionele partners.  In 58 van de 60 eerstelijnszones zetelt een apotheker in de zorgraad als vertegenwoordiger van de cluster zorg. 

De zorgraden hebben een aantal basisopdrachten. Daarnaast kunnen extra opdrachten aan hen worden toegekend die inspelen op de lokale situatie en context binnen een eerstelijnszone. Ook tijdens de covid-19-pandemie nemen ze een aantal belangrijke taken op.

Image
Eerstelijnszones Vlaanderen

(Afbeelding: Agentschap Zorg en Gezondheid)

Wil je weten tot welke eerstelijnszone jouw gemeente behoort?

Op de website eerstelijnszone.be vind je een handige tool waarmee je kan opzoeken in welke eerstelijnszone jouw gemeente of stad ligt. 

eerstelijnszone.be

Benieuwd welke apotheker in de zorgraad van jouw eerstelijnszone zit?

VAN maakte een overzicht van de apothekers die een engagement opnemen binnen de zorgraad van hun eerstelijnszone. Deze collega's zijn een goed aanspreekpunt wanneer je meer wil weten over de werking van de eerstelijnszone of de zorgraad. 

Bekijk het overzicht

Coördinator focusdomein

Heb je een vraag in verband met dit focusdomein of wil je graag helpen om dit verder uit te bouwen? Neem contact op met de coördinator.