Onderzoek toont aan: inschakelen apotheker verhoogt vaccinatiegraad

VAN is reeds verschillende jaren voorstander van vaccinatie door de apotheek. Tijdens de covid-19-pandemie werd duidelijk dat alle krachten nodig zijn om een voldoende hoge vaccinatiegraad te bereiken. 

Verschillende onderzoeken tonen aan dat het inschakelen van de apotheker als vaccinator de vaccinatiegraad significant verhoogt:

  • In een groeiend aantal landen wordt de apotheker nauwer betrokken bij het toedienen van het griepvaccin. In Argentinië, Australië, Canada, Costa Rica, Denemarken, Filipijnen, Ierland, Libanon, Nieuw Zeeland, Portugal, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zwitserland en nu ook in Frankrijk en Estland dient de apotheker in de apotheek zelf het griepvaccin toe (Rosado & Bates, 2016; Ordre national des pharmaciens, 2019).
  • Een data-analyse in Ierland toonde aan dat 23% van de personen die zich lieten vaccineren in de apotheek eerder nog geen griepvaccin ontvangen hadden; van deze groep behoorde maar liefst 83% tot de risicopopulatie  (Finnegan, 2018).
  • In alle landen waar het uitvoeren van een vaccinatie tegen de griep in de apotheek werd ingevoerd, heeft dit geleid tot een stijging van de vaccinatiegraad (Isenor JE, 2016; McCondach M., 2015).

Op dit moment is er in België nog geen wetgevend kader voor vaccinatie door de apotheker. 

 

Opleiding tot vaccinator

In samenwerking met IPSA en de beroepsverenigingen voor apothekers zette VAN in 2021 de vaccinatieopleiding voor apothekers op. Tijdens deze opleiding krijgen apothekers de nodige vorming over het optrekken en toedienen van een vaccin, en wordt aangeleerd hoe ze moeten reageren in levensbedreigende situaties. 

De opleiding is gecertificeerd door de verschillende departementen voor huisartsengeneeskunde van de Vlaamse universiteiten. Ook maakt de vaccinatieopleiding sinds 2021 deel uit van het lespakket in de opleiding Farmaceutische Wetenschappen. 

Coördinator focusdomein

Heb je een vraag in verband met dit focusdomein of wil je graag helpen om dit verder uit te bouwen? Neem contact op met de coördinator.

Interessante publicaties

Image
Belgian vaccines landscape analysis (Inovigate, 2020)

Belgian vaccines landscape analysis (Inovigate, 2020)

In opdracht van MSD Belgium voerde Inovigate een analyse uit van de Belgische situatie met betrekking tot vaccinatie. De studie liep van november 2019 tot juni 2020.