Image
van logo.jpg

Het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) brengt de Vlaamse beroepsverenigingen van apothekers samen en versterkt hun stem in het zorglandschap. Het is meer dan een samenwerkingsverband: het is een platform dat initiatieven bundelt en vertegenwoordigt bij de overheid en andere zorgorganisaties.

VAN is het aanspreekpunt voor beleidsmakers en zorgpartners van het apothekersberoep, door de belangen van de beroepsverenigingen te bundelen en te vertalen naar het Vlaamse niveau. Met bijna 2000 aangesloten apotheken vertegenwoordigt VAN de stem van de apotheker bij de Vlaamse overheid, in overleg met andere beroepsgroepen en stakeholders, en in talrijke overlegorganen. Hoe groter het netwerk, hoe krachtiger de stem van de apotheker. Door je aan te sluiten bij VAN draag je bij aan een stevige en verenigde apothekersgemeenschap die klaarstaat om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken.

Maar wat betekent dat concreet voor jou als apotheker? Waarom zou je lid worden van VAN? We leggen het voor jou in detail uit.

Wat doet VAN?

Vertegenwoordiging

VAN is een netwerk van de lokale beroepsverenigingen KAVA, Apotheia, De Wase Apothekers, KFK, KOVAG, Pharmacy.Brussels en OPHACO. Deze verenigingen werken samen om de belangen van de apotheker te vertegenwoordigen naar de Vlaamse overheid toe en naar andere belanghebbenden in de gezondheidszorgsector. Hoe groter het draagvlak van dit netwerk, hoe beter de vertegenwoordiging van de apotheker kan worden gerealiseerd, met een focus op de rol van de apotheker in de eerstelijnszorg en in preventie. Hierdoor maakt elke apotheker via zijn of haar beroepsvereniging indirect deel uit van het netwerk. VAN verzamelt input van deze verenigingen en tilt waardevolle lokale initiatieven op naar het Vlaamse niveau. Dit versterkt de positie van de apotheker en vergroot hun impact binnen de eerstelijn.

VAN gaat ook regelmatig in overleg met andere beroepsgroepen in de eerstelijnszorg. Zo ontwikkelen we mee geïntegreerde zorgmodellen en verbeteren we de samenwerking tussen zorgverleners. Daarnaast is VAN in overleg met ziekenhuisapothekers, waarmee de organisatie bijdraagt aan efficiënte zorgmodellen in Vlaanderen.

Image
apotheker groet.PNG

Erkenning

Een belangrijk speerpunt van VAN is de erkenning van de apotheker en de apotheek in Vlaanderen. Door onder meer samen te werken met de universiteiten, willen we dit mee op de agenda van de Vlaamse overheid plaatsten. De zichtbaarheid en de waarde van de apotheker in de zorg moet vergroot worden om hen een duurzame en gewaardeerde plaats te geven in de Vlaamse gezondheidszorg.

 

Focuspunten van VAN

De focus van VAN ligt op diverse onderwerpen:

  • Transmurale zorg
  • Preventie
  • Eerstelijn en Zorgsamenwerking
  • PHM (Population Health Management)
  • Geïntegreerde zorg
  • Screening en bevolkingsonderzoek
  • Digitalisering

Voor al deze onderwerpen werkt VAN nauw samen met mensen uit het netwerk. Dit maakt het mogelijk om de lokale noden, ervaringen en best practices met elkaar te delen en rekening te houden met de specifieke behoeften van verschillende regio’s. Dankzij deze samenwerking zijn talrijke projecten gerealiseerd die de zorg van de apotheker versterken. Zo speelt het VAN-netwerk een sleutelrol in de organisatie van de jaarlijkse vaccinatiecampagnes en zorgt het voor ondersteuning van apothekers in eerstelijnszones. Daarnaast zet VAN zich in om lokale projecten op te schalen wanneer ze rijp genoeg zijn, zodat ze breder kunnen worden toegepast en hun impact kunnen vergroten. Ook innovatieve initiatieven, zoals de enveloppe-actie voor betere communicatie tussen zorgverleners, worden door VAN ondersteund.

Image
Mvdp diabetes flyer toog info 2.PNG

Wat betekent lidmaatschap voor jou?

Communicatie en ondersteuning

VAN houdt haar leden op de hoogte via regelmatige nieuwsbrieven, nieuwsflitsen bij urgente nieuwsberichten en sociale media, zodat apothekers altijd als eerste op de hoogte zijn van belangrijke ontwikkelingen en urgente nieuwsberichten. Leden hebben daarnaast toegang tot alle door VAN ontwikkelde materialen, zoals tools, sjablonen en best practices, die hen ondersteunen in hun dagelijkse werkzaamheden.

Als lid van VAN ben je altijd als eerste geïnformeerd. Je ontvangt regelmatig nieuwsbrieven met belangrijke updates, en bij dringende ontwikkelingen sturen we nieuwsflitsen. Of het nu gaat om nieuwe wetgevingen, zorginitiatieven, bevragingen, getuigenissen, beleidswijzigingen of dringende mededelingen, jij bent als lid altijd mee. Je kan via onze sociale media ook regelmatig updates verwachten.

Daarnaast organiseert VAN webinars over bekangrijke thema's in de gezondheidszorg. Leden kunnen live deelnemen en meteen vragen stellen aan experts. Niet-leden zien enkel de opgenomen versie later na afloop. Ook heb je als lid gratis toegang tot alle door VAN ontwikkelde materialen: praktische tools, sjablonen, richtlijnen en good practices die je ondersteunen in je dagelijkse praktijk.

Jouw stem telt

Bij VAN draait het niet alleen om informatie ontvangen; je krijgt ook de kans om actief bij te dragen. Jouw bezorgdheden en ervaringen worden meegenomen in overleg met de Vlaamse overheid en diverse stakeholders. Wil je zelf meewerken aan oplossingen? Je kan deelnemen aan werkgroepen die zich buigen over de belangrijkste thema's, of je ideeën insturen om zo het beleid mee vorm te geven.

Een sterke apotheek begint lokaal. VAN helpt je een solide apothekerskring uit te bouwen die fungeert als directe overlegpartner voor huisartsen, thuisverpleegkundigen, lokale besturen en Zorgraden. Deze lokale samenwerking versterkt de positie van de apotheek als zorgpunt in de buurt en maakt het makkelijker om samen te werken.

 

Zorg van morgen

De zorg staat voor grote uitdagingen: vergrijzing, toenemende chronische aandoeningen en de druk om ziekenhuisopnames zo kort mogelijk te houden, verhogen de zorglast in de eerste lijn. Het is essentieel dat apothekers hierop voorbereid zijn. VAN werkt samen met apothekers en andere zorgprofessionals om deze zaken aan te kaarten en te zorgen dat apothekers klaar zijn om deze groeiende zorgbehoefte mee op te vangen.

VAN zet zich in om de unieke laagdrempeligheid van de Vlaamse apotheek maximaal te benutten. In meerde aspecten van de eerstelijnsgezondheidszorg kan de apotheker een belangrijke toegevoegde waarde leveren. Daar zetten we hard op in. Denk aan de diabetesbegeleiding, vaccinaties, bevolkingsonderzoeken en cardiovasculair risicobeheer. Dit uniek kenmerk wordt op alle overlegtafels benadrukt als een kernwaarde van de Vlaamse apotheker.

Door lid te worden van VAN, word je deel van een dynamisch netwerk dat de Vlaamse apotheker versterkt, informeert en voorbereidt op de toekomst. Je profiteert niet alleen van praktische voordelen zoals gratis materiaal en exclusieve webinars, maar je helpt ook mee de zorg in Vlaanderen vorm te geven. Samen zorgen we ervoor dat de apotheker een onmisbare pijler blijft in de eerstelijnszorg.

 

Wat kost het lidmaatschap?

Ben je lid van een beroepsvereniging die is aangesloten bij VAN (KAVA, Apotheia, De Wase Apothekers, KFK, KOVAG, Pharmacy.Brussels of OPHACO)? Dan ben je lid van VAN, is deelname aan VAN-initiatieven volledig kosteloos en geniet je van alle voordelen.

Ben je geen lid van een aangesloten beroepsvereniging? Dan heb je twee opties:

  1. Toegetreden lid worden: Je ontvangt automatisch alle berichten (nieuwsbrieven, nieuwsflashes, uitnodigingen) en kan kosteloos deelnemen aan acties en initiatieven. Je schrijft je in, bevestigt dat je kosteloos toegetreden lid wilt worden tot de volgende algemene vergadering, en betaalt daarna de lidmaatschapsbijdrage (ongeveer € 90, excl. btw) die door de algemene vergadering wordt vastgelegd.
  2. Inschrijven per actie: Wil je deelnemen aan specifieke acties zonder toegetreden lid te worden? Dan kan je je inschrijven voor deze acties tegen een eenmalige bijdrage (€ 60,50 incl. btw) per deelname. Betalen kan via overschrijving, en indien gewenst ontvang je een factuur.

 

Heb je vragen? Wil je graag toetreden? Contacteer ons via info@vlaamsapothekersnetwerk.be