1 okt 2024
Image
Apotheek kruis 4.JPG

In de aanloop naar de Vlaamse verkiezingen kaartte VAN verschillende belangrijke aandachtspunten betreffende de toekomst van de officina-apotheker in Vlaanderen aan bij de politieke partijen. Het ging hierbij onder meer over de erkenning van de apotheker als zorgverlener, de toegevoegde waarde van de apotheker in preventie, in bevolkingsonderzoeken en vaccinatieprogramma’s, de noodzaak van een performantere geïntegreerde gegevensdeling, en structurele ondersteuning voor apothekers in nieuwe samenwerkingsmodellen.

In het zopas gepubliceerde regeerakkoord zien we verschillende van deze aandachtspunten terugkomen. Zo wil de Vlaamse regering inzetten op de versterking van de samenwerking binnen de eerstelijnszorg, waarbij de huisarts en de huisapotheker genoemd worden als de belangrijkste ‘spil’.

Er wordt sterk ingezet op een uitbreiding van het bereik van de bevolkingsonderzoeken en screenings. VAN ziet hierin een belangrijke rol voor de apotheker, omwille van zijn unieke laagdrempeligheid. Daarnaast zal toegewerkt worden naar een modern preventiebeleid en geïntegreerde zorg, bijvoorbeeld in zorgzame buurten. Ook daarin heeft de apotheker een plaats.

Vlaanderen streeft ook naar het verminderen van de administratieve last en verwacht samenwerking tussen zorgverleners om de Vlaamse burger de beste zorg te bieden. Deze registratielast wordt verminderd door gegevensdeling beter op elkaar af te stemmen. Verder focust Vlaanderen op onder meer een kwalitatief en professioneel ouderenzorgbeleid, gezondheidsvaardigheden bij de burger, vaccinatieprogramma’s en psychosociaal welzijn en suïcidepreventie. Het hoeft geen betoog dat ouderen een belangrijke doelgroep uitmaken van de apotheker. In vaccinatie heeft de Vlaamse apotheker intussen reeds zijn toegevoegde waarde aangetoond en dit wordt verder ter harte genomen. Met de VAN-pilootprojecten ‘#CAVAsa’ en ‘Suïcidepreventie in de apotheek’ in samenwerking met partners als het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) werden belangrijke stappen gezet in het kader van psychosociaal welzijn en werd de toegevoegde waarde van de apotheek als vindplaats duidelijk gemaakt. Ook dit wenst VAN breder te implementeren.

“Onder meer deze punten in het regeerakkoord vormen belangrijke aanknopingspunten voor de apotheeksector in Vlaanderen. VAN kijkt uit naar een overleg met de nieuwe Minister van Welzijn, Caroline Gennez, en haar kabinet, om de doelstellingen vermeld in het regeerakkoord te bereiken en de rol van de apothekers in de eerstelijnszorg en het zorglandschap te versterken,” aldus Marleen Haems, algemeen directeur VAN.

Persverantwoordelijke

Wenst u meer toelichting over de visie van ons netwerk of hulp bij het schrijven van een artikel? Neem gerust contact op.

Vrij te gebruiken logo's en beelden

Hieronder vind je onder meer het logo van VAN en enkele stockfoto's.

De missie van het Vlaamse Apothekers Netwerk

VAN is een samenwerkingsverband van de apothekersverenigingen in de Vlaamse gemeenschap. Het brengt hun standpunten samen en fungeert als spreekbuis van de Vlaamse apothekers tegenover de Vlaamse overheid en alle organisaties betrokken bij de gezondheids- en welzijnszorg in Vlaanderen. Het VAN-netwerk omkadert en versterkt de positie van de apotheker als actieve partner binnen een Vlaams gezondheidsbeleid. Via de apothekersverenigingen ondersteunt VAN de Vlaamse apotheker in zijn dagelijkse praktijk, en ontwikkelt en valoriseert het het beroep van apotheker.