Op 1 maart is een kersvers projectteam officieel uit de startblokken geschoten om van project ‘Masker-19’ een duurzaam en kwalitatief initiatief te maken binnen de eerste lijn. Uit het initiatief ‘Masker 19’ is een grote bereidheid gebleken vanuit de apotheeksector en de hulpverlening om extra aandacht te schenken aan slachtoffers van intrafamiliaal geweld of burgers met psychosociale noden. Ook bleek dat de samenwerking tussen VAN en CAW nog verder kan worden verbeterd en versterkt.
Daarom werd eind 2020 bij het kabinet van de Vlaamse Minister van Welzijn, Volksgezondheid, gezin en armoedebestrijding een aanvraag tot een vervolgtraject ingediend door VAN (Vlaams ApothekersNetwerk) en CAW (Centrum voor algemeen welzijnswerk).
Vlaams Minister van Welzijn Wouter Beke heeft recent een projectsubsidie van 120.000€ goedgekeurd voor dit vervolgproject. Met deze ondersteuning bevestigt de Vlaamse regering het geloof in het belang van de apotheker als schakel in de detectie van psychosociale noden en intrafamiliaal geweld en het correct doorverwijzen van slachtoffers en burgers.
In het kader van het nieuwe seizoen van 'Als je eens wist', een documentairereeks van Hilde Van Mieghem op Canvas over huiselijk geweld, krijgt het onderwerp momenteel ook extra aandacht in de actualiteit. Deze documentaire reeks maakt de burger bewust dat in feite iedereen in de maatschappij een verantwoordelijkheid heeft in de detectie en preventie van intrafamiliaal geweld of andere psychosociale noden.
Het kersverse project werd tot ‘Project CAVASa’ gedoopt. Dit is niet alleen een samenvoegsel van de afkorting van de twee initiatiefnemers CAW en VAN (samen). Het is tegelijk een knipoog naar de in de volksmond vaak gebruikte uitspraak ‘ça va’, ‘Hoe gaat het?’, wat in feite net de essentie van het project is.
Met een gemiddelde van 100 patiëntencontacten per dag, zijn de apothekers de zorgverleners uit de eerste lijn bij uitstek met een groot bereik en een sterke lokale verankering. Over het algemeen zijn de apothekers laagdrempelig en vlot bereikbaar, en neemt de apotheker dagelijks zijn verantwoordelijkheid in de ontwikkeling van Farmaceutische Zorg, preventie- en gezondheidsprojecten. Echter detectie en signalering van psychosociale noden en kwetsbaarheden en het correct doorverwijzen van deze mensen in nood blijkt voor veel apothekers in de dagdagelijkse praktijk vaak een onontgonnen terrein. Vandaar de nood naar een structurele aanpak onder vorm van een doelgericht project.
Het project CAVASa zal in verschillende fases worden uitgerold. In eerste instantie zullen de bestaande goede praktijken in kaart worden gebracht, vervolgens worden specifieke onderzoeksvragen bepaald. Na de onderzoeksperiode zal een praktische toolbox worden ontwikkeld. Hiermee zal de apotheker en zijn team (na een grondige opleiding) onmiddellijk mee aan de slag kunnen. Tegen september 2021 zal project CAVASa getest worden in de praktijk en zullen minstens twee eerstelijns zones worden opgestart. Hieruit hoopt het projectteam tegen begin volgend jaar de nodige lessen te kunnen trekken om het nadien te kunnen uitrollen naar alle apothekers binnen alle eerstelijnszones.
Door actief mee te werken aan Project CAVASa zal iedere apotheker een extra steentje bijdragen aan een totaalaanpak in Vlaanderen wat betreft detectie en correct doorverwijzen van mensen met psychosociale noden.
Het Projectteam bestaat uit vier personen:
- Apr. Caroline Hutsebaut, doctoraatstudent KULeuven, departement Farmaceutische Wetenschappen, obv Prof. Veerle Foulon;
- Eva Rens, PhD Student - Leerstoel Public Mental Health - UAntwerpen, obv Prof. Kris Van Den Broeck;
- Janne Scheepers, Masterproef student KULeuven, departement Farmaceutische Wetenschappen, olv Prof. Veerle Foulon;
- Aline Ghijselings: project coördinator, iov Apr. Hilde Deneyer (VAN) en Anita Cautaers (CAW)
Heeft u vragen over dit project, gelieve een mailtje te sturen naar aline.ghijselings@vlaamsapothekersnetwerk.be. VAN zal ten gepaste tijde berichten over de vooruitgang van het project.