26 sep 2023
Eerste Lijn
Getuigenis
Interview
Image
kringavond.jpg

Het vermogen om samen te werken en informatie te delen is van grote waarde in het apothekersberoep. Een relatief onbekend maar uiterst effectief hulpmiddel in dit opzicht zijn 'kringavonden'. Dat zijn overleggen van de lokale apothekerskring bedoeld om collega apothekers uit de eerstelijnszone bij elkaar te brengen. Apotheker Charlotte Meesen deelt hoe deze bijeenkomsten apothekers in België versterken en de samenwerking in de eerstelijnszorg bevorderen, onder meer omdat hierdoor de lokale apothekers vlotter worden vertegenwoordigd.

Hoewel ze misschien minder bekend bij het grote publiek, kunnen kringavonden een handig initiatief zijn om lokale apothekers te verenigen. “Zo kunnen we ons als regio beter vertegenwoordigen en sterker maken waar er noden zijn en zodat we klaar zijn voor de vele dingen die kunnen gebeuren in het beroep van de apotheker”, zegt Charlotte.

 

Platform voor kennismaking

"Kringavonden bieden ons als apothekers de kans om samen te komen en samen te werken, niet alleen binnen onze eigen gemeenschap, maar ook in bredere eerstelijnszorgzones”, legt Charlotte uit. “Het doel van de eerste kringavond die we organiseerden was om elkaar beter te leren kennen en gezamenlijke initiatieven te ontplooien.”

Charlotte ziet kringavonden als deze als een mogelijkheid om wat er in de eerstelijnszone beslist wordt terug te kunnen koppelen naar collega’s die hiervan minder op de hoogte zijn. “Ik vind dat handig onder meer omdat we op Vlaams niveau ons meer aan het inzetten zijn op de multidisciplinaire samenwerkingen. Een goed georganiseerde kringavond kan dat mede mogelijk maken.”

Kringavonden worden meestal georganiseerd door kringverantwoordelijken, zoals Charlotte zelf met enkele collega’s. “Terwijl deze in eerste instantie bedoeld zijn voor apothekers, is er natuurlijk ruimte om andere zorgdisciplines te betrekken, vooral in de vorm van MFO’s om interdisciplinair de zaken af te spreken”, aldus Charlotte.

 

Onderwerpen en uitdagingen

"Onze kring heeft aanvankelijk gewerkt aan het opzetten van een sterke kringwerking in onze regio, vooral omdat dit voorheen nog niet aanwezig was. We wilden dus initieel iedereen samenbrengen en bespraken wat er kan gedaan worden om een dergelijke kringwerking verder te ontwikkelen. Hier zijn dan ook een aantal collega’s op af gekomen. Dit kwam ook vrij gelegen want dit was ook op het moment dat de medicatienazichten door apothekers net werden ingevoerd, alsook zaken zoals het afbouwplan van benzodiazepines."

Dat zijn geen kleine ontwikkelingen voor de lokale huisapotheker. Dus als je dit soort regelingen als alleenstaande apotheker wil overbrengen naar partners zoals artsen, kan dit op het eerste zicht wel wat afschrikken. “Daarbij kan onze nieuwe kring ons helpen”, stelt Charlotte. “Als we met onze kring mee MFO’s kunnen organiseren en zo de apothekers in de regio kunnen vertegenwoordigen, kunnen we eenzelfde signaal uitsturen dat ook veel sterker zal zijn dan wanneer iedereen zich individueel richt tot de omringende zorgverleners. Zo is het ook vlotter informeren wat de nieuwe diensten zijn.”

 

Toekomstige samenwerkingen

Charlotte zou haar collega apothekers uit andere eerstelijnszones aanraden om ook te beginnen aan een kringwerking. “Er bestaat nog steeds een zekere kloof tussen apothekers en andere zorgverleners, zoals artsen. Het is belangrijk dat we deze samenwerking bevorderen in het belang van de patiënt.”

"Er staan zeker grote uitdagingen te wachten voor apothekers. Bijvoorbeeld, de aanstaande seizoensvaccinatiecampagnes. Als je lokaal een effectieve vaccinatiestrategie wilt ontwikkelen, zijn kringavonden de ideale gelegenheid om ideeën uit te wisselen. Samenwerken met collega's is altijd productiever dan individueel werken. Bovendien, door deel te nemen aan kringavonden, leer je je collega's in de regio beter kennen, wat waardevol is, zelfs voor dagelijkse praktische zaken zoals dienstplanning en samenwerking."