29 okt 2021
COVID-19
Webinar
Image
Screenshot webinar

Op 29 oktober gaf prof. Pierre Van Damme een update over de zogenaamde ‘derde prik’ in de covid-vaccinatiestrategie.

De belangrijkste boodschappen

  • Een groot deel van de Belgische bevolking is gevaccineerd. Toch kan je nog besmet raken. Daarboven is er een deel van de bevolking die opnieuw kwetsbaar wordt (omwille van de leeftijd), en er zijn de immuungecompromitteerde patienten. Door een versoepeling van de maatregelen begin oktober hebben mensen opnieuw meer contacten. Gevaccineerden kunnen het virus echter nog doorgeven, zeker de huidige meer besmettelijke delta-variant.

  • Het doel is dus om de circulatie van het virus tegen te gaan. Zonder vaccinatie zouden we aan een 10-voud van het aantal infecties en hospitalisaties zitten.

  • Als 18- tot 64-jarige heb je 10 keer meer kans om in het ziekenhuis terecht te komen wanneer je niet bent gevaccineerd. 65-plussers hebben, als meer kwetsbare groep,  3,5 keer minder kans om te worden gehospitaliseerd wanneer ze gevaccineerd zijn. Het doel is om de geheugenimmuniteit van deze groep extra te versterken.

  • Momenteel circuleert er uitsluitend delta-variant (en sub-varianten). Deze zijn ziekmakender en besmettelijker dan de voorgaande virustypes.

  • De vaccins van Pfizer en AstraZeneca zijn nog steeds doeltreffend tegen hospitalisaties en overlijden door deze delta-variant, maar de doeltreffendheid tegen infecties daalt. Dit zorgt voor extra druk op de eerste lijn.

    Bij 65-plussers is er echter na 20 weken een dalende doeltreffendheid te zien tegen hospitalisaties (10 procentpunten). Boodschap is dus om de circulatie te verminderen en een derde dosis toe te dienen.

    Bij de 40- tot 64-jarigen is er minder daling van de doeltreffendheid tegen hospitalisaties en overlijden. Men volgt dit wel op, op basis van data uit de UK. Een extra prik voor de algemene bevolking (jonger dan 65 jaar) is dus niet uitgesloten, maar op dit moment is er weinig wetenschappelijke aanleiding voor.

  • Er is nog onvoldoende zicht op het ideale vaccinatieschema voor de verschillende vaccins. Er zijn meer wetenschappelijke data nodig.

  • Voor immuungecompromitteerde patiënten wordt de derde (of tweede prik in het geval van J&J) beschouwd als een aanvulling van de basisvaccinatie. Deze dosis moet toegediend worden na minstens 28 dagen na de laatste dosis. De wetenschap zal aantonen of zij nog in aanmerking komen voor een boostervaccinatie binnen enkele maanden.

  • 65-plussers krijgen 4 tot 6 maanden na hun bassivaccinatie een booster. De termijn van 4-6 maanden is een richtperiode, en helpt om de termijn gelijk te trekken voor mensen die AstraZeneca en Pfizer kregen.  Een booster begint absoluut te werken na 3-4 maanden.

  • De HGR gaf een positief advies voor de boostervaccinatie voor gezondheidswerkers, morgen valt hierover de politieke beslissing. De motivatie hiervoor is voornamelijk de grote blootstelling aan het virus.

  • Simultane toediening van het covid-vaccin met andere (niet-levende) vaccins mag, wel met een andere injectieplaats.

  • Zwangere vrouwen komen aan bod bij een eventuele boostervaccinatie van de algemene bevolking. Het doel van de vaccinatie is voornamelijk het beschermen van de zwangerschap, het covid-vaccin wordt dus best zo vroeg mogelijk in de zwangerschap toegediend.

  • Zelfstesten na vaccinatie blijven nog steeds nuttig, al zijn ze minder betrouwbaar dan de PCR- of snelle antigentest. Het covid-19-virus is een virus dat een hoge virale lading geeft. Ook een gevaccineerd persoon zal dus nog positief kunnen testen.

  • Burgers die nog niet werden gevaccineerd maar dit toch wensen, kunnen nog steeds terecht in de vaccinatiecentra. De lijst met vaccinatiecentra vind je op www.laatjevaccineren.be.

Het doel is nu om de bevolking zo optimaal mogelijk te beschermen en de circulatie van het virus te verminderen. Respecteer  daarom de hygiënemaatregelen en draag het mondmasker waar aanbevolen.

Herbekijk het webinar hier