9 feb 2022
Campagne
Eerste Lijn
Getuigenis
Image
toon & stéphanie

Een medicatieschema wordt nu vooral gebruikt om geneesmiddelen klaar te leggen, maar het zou een communicatiemiddel moeten zijn tussen alle zorgverleners van de patiënt. Om het correct gebruik ervan aan te sporen en te verbeteren, werd de campagne Gemeente op Schema gelanceerd. VAN sprak erover met apothekers Toon Van Schoubroeck en Stéphanie De Ceuster, leden van de werkgroep transmurale zorg in eerstelijnszone Middenkempen.

Een medicatieschema is een weergave van het huidige geneesmiddelen- en supplementengebruik van een persoon. Het bevat zowel chronische en tijdelijke medicatie. Maar ook geneesmiddelen die maar af en toe worden gebruikt. “Het schema is belangrijk om dubbele medicatie en interacties tussen verschillende geneesmiddelen te vermijden”, zegt Toon. “Met een up-to-date medicatieschema heeft men bij een spoedopname direct een compleet beeld van de patiënt, wat resulteert in een correcte zorgverlening. Het is ook nodig om het geneesmiddelgebruik van de patiënt op te volgen. Het schema lijst overigens op welke medicatie er enkel via ziekenhuizen wordt toegediend.”

Gemeente op schema is een project waarbij verschillende gemeenten samen de bewoners meer bewust willen maken het medicatieschema en het gebruik ervan. “Het project wil vooral patiënten sensibiliseren” zegt Stéphanie “We willen de mensen wijzen op het belang van een schema, maar ook zodat ze zelf weten wat ze innemen. Dit kan alleen maar door ze goed te begeleiden. We gebruiken hiervoor alle zorgkanalen waar patiënten mee in contact komen zoals artsen, apothekers, ziekenhuizen, de gemeentes die ons hierin steunen, regionale televisie en meer. Het is de bedoeling dat erover gesproken wordt.”

 

Rol van de apotheker

Apothekers zijn al sinds 2018 bezig met maken en beheren van medicatieschema’s. “Nu hebben ongeveer één miljoen mensen een schema. We zijn dus al vrij succesvol geweest. Daarom zijn we een belangrijke speler in het verhaal om onze ervaringen met de verschillende actoren te kunnen delen”, aldus Toon.

Een patiënt kan een schema bekomen via de apotheker of arts. “De arts kan een overzicht noteren van de opgestarte medicatie na consultatie. De apotheker kan dit vervolledigen met alles wat de patiënt inneemt, vaak komen daar nog voedingssupplementen en vitamines bij. Dan kan dit correct opgevolgd worden. De huisapotheker ziet er mee op toe dat de inname correct gebeurt en het innamemoment correct is, of er zeker geen interacties zijn en dat er zeker geen nevenwerkingen optreden”, aldus Stéphanie.