Met de start van COVID-vaccinatie in de eerste lijn komt heel wat organisatie. De beroepsverenigingen, eerstelijnszones en het VAN-netwerk hebben in de afgelopen weken grote voorbereidingen getrokken om te helpen de vaccinatie in de apotheek mogelijk maken. We gidsen je graag door een paar van de belangrijkste punten en beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen.
1. Houd rekening met de Standard Operating Procedures
Wil je zelf ook vaccineren in je apotheek? Houd zeker rekening met de voorwaarden en procedures waar je eerst aan moet voldoen. Zowel je apotheek als de apothekers die vaccineren moeten klaar en in orde zijn om eraan te beginnen. APB stelt een volledig overzicht beschikbaar dat je van A tot Z uitlegt hoe je eraan begint, wat je moet doen om je voor te bereiden, hoe je de technische aspecten aanpakt en hoe je je correct registreert.
Alle info om te starten vind je hier
2. Volg het stappenplan
Bepaal eerst je richting. Wil je enkel vaccineren of wil je vaccineren én klaargemaakte spuiten voorbereiden? Elke apotheker die klaargemaakte spuiten voorbereidt, engageert zich dit te doen niet alleen voor de eigen vaccinatieservice maar ook om deze spuitjes aan te bieden aan de andere vaccinatoren zoals artsen, verpleegkundigen en collega-apothekers.
Maak jezelf eerst bekend met welke afspraken er werden gemaakt in jouw eerstelijnzone. Hoeveel apotheken zullen spuiten ontvangen uit het vaccinatiecentrum? Zal je ze zelf met een kwalitatief gekoeld transport moeten ophalen of worden ze gebracht tot in de apotheek, wat overigens zelden gebeurt? Is dit alles voor jou haalbaar?
Om je in brede lijnen te gidsen, stelden we een flowchart op dat de nodige stappen één voor één uitlegt. Dowload het flowchart zodat je op de bijhorende links kan klikken. Wanneer je de nodige keuzes gemaakt hebt, volg je de blokken op het flowchart. Wil je enkel vaccineren? Volg dan enkel de groene blokken. Wil je vaccineren en voorbereiden? Volg dan de groene en gele blokken.
3. Enkele aandachtspunten
Hoe vaccineren in de apotheek? Opportunistisch of op afspraak?
Het gebruik maken van de toevallige passage van de burger in de apotheek om het vaccin toe te dienen, komt niet in aanmerking. Dit omdat een vial die reeds werd aangebroken niet terug in de koelkast mag geplaatst worden voor later gebruik, alle spuitjes van een vial tegelijkertijd dienen te worden klaargemaakt en omdat de klaargemaakte spuitjes slechts 6 uur houdbaar zijn. Er kan dus alleen op afspraak gevaccineerd worden en je plant tijdens je vaccinatiesessie zoveel mogelijk patiënten samen in om zo weinig mogelijk spuitjes verloren te laten gaan.
Hoe pak je de sensibilisatie in je apotheek aan?
Alle softwarepakketten hebben momenteel een pop-up die verschijnt wanneer een bezoekend patiënt voldoet aan drie voorwaarden. Wanneer de persoon een uitnodiging heeft gehad tot vaccinatie, nog niet gevaccineerd is en geen afspraak heeft in het vaccinatiecentrum. Dat zijn de ideale kandidaten voor vaccinatie in de apotheek. Bespreek met hen of ze geïnteresseerd zijn en plan een vaccinatiemoment in.
Beperken van bijwerkingen doe je door de anamnese strikt toe te passen.
Het is bekend dat er minder ernstige bijwerkingen waren dan oorspronkelijk gevreesd werd. Dit komt omdat een zeer goede anamnese werd uitgevoerd en personen met een risico werden doorverwezen. De anamnese is ook in de apotheek van groot belang voor veilig vaccineren.
De apotheek in Vaccinnet.
Niet elke apotheker die meewerkt in jouw apotheek moet zich aanmelden in Vaccinnet! Apothekers moeten als “medewerker apotheker” in Vaccinnet toegevoegd worden aan de apotheek door een collega die al aan die apotheek gekoppeld is.
Alle apotheken zijn in Vaccinnet opgeladen op basis van de gegevens uit het Cobhra bestand. Indien de gegevens volledig waren in dat bestand, inclusief e-mailadres, telefoonnummer en gegevens van een (titularis)apotheker, werden die ook al geactiveerd als gebruiker in Vaccinnet. Best checkt men eerst in de apotheek of één van de apothekers toegang heeft tot Vaccinnet en aan die apotheek gekoppeld is. Die persoon kan dan andere apothekers toegang geven voor die apotheek door hen aan te melden onder ‘medewerkers’ in zijn/haar profiel.
Je kan hier ook een volledige handleiding over Vaccinnet vinden. Andere communicatie voor Vaccinnet best per mail naar vaccinnet@vlaanderen.be. Vermeld daarbij ook de volledige gegevens van de apotheek. Hou de communicatie van je softwarepakket in de gaten om te weten hoe je de FarmForm voor registratie in Vaccinnet gemakkelijk kan oproepen. In dit filmpje leer je hoe je dit formulier invult.
Apotheek.be informeert de burger welke apotheek vaccineert.
Elke apotheker die de vaccinatieservice aanbiedt kan in MyAPB de optie “vaccinatie” in zijn/haar profiel aanduiden, net zoals dat voor de service van snelle antigeentesten het geval is. Maak daar zeker gebruik van. Gebruik je voor de vaccinatieservice een boekingstool? Vul die in op de juiste plaats in je MyAPB-profiel. Zo vindt de burger makkelijk de weg naar het juiste vaccinatiemoment.
Communiceer naar de artsen uit de buurt.
Bereid je spuiten voor? Communiceer dan dit aanbod naar de artsen uit de buurt. Spreek duidelijk af tot wanneer ze klaargemaakte spuitjes kunnen bestellen, bijvoorbeeld wekelijks ten laatste op dinsdagavond 17u. Maak ook duidelijk op welke dag ze klaargemaakte spuitjes kunnen afhalen, bijvoorbeeld wekelijks op donderdag tussen 11u en 12u. De spuitjes kunnen 6 uur na het optrekken gebruikt worden. De apotheker die de spuitjes voorbereidt, vermeldt het uur tot wanneer ze mogen gebruikt worden op elke spuit.
Benadruk dat deze afspraken strikt moeten worden gevolgd omwille van de beperkte bewaring van de klaargemaakte spuiten. Deel ook mee dat indien er niet voldoende spuiten besteld werden, de bestelling mogelijks dient te worden geannuleerd om het verlies aan doses te beperken. Uiteraard verwittig je dan tijdig.
De Temperatuurlogger.
Wil je vaccins voorbereiden voor jezelf en voor andere vaccinatoren maar ben je nog op zoek naar een geschikte temperatuurlogger? Geen nood, er komt een aanbod van de beroepsverenigingen waarbij je een geschikte mobiele temperatuurlogger kan bestellen.
Waar naartoe met de lege spuiten/naalden?
Ook daarvoor komt een oplossing! De beroepsverenigingen werken aan een ophaalsysteem en zullen je daarvan eerstdaags informeren.
Contact
Voor inhoudelijke vragen, neem gerust contect op met de lokale contactpersonen inzake vaccinatie in de apotheek=
Oost-Vlaanderen: Marleen Haems
marleen.haems@kovag.be
Antwerpen: beroepsondersteuning@kava.be
Limburg: Karel Verlinde
karel.verlinde@klav.be
Vlaams-Brabant: Simon Boonaert
simon.boonaert@baf.be
Brussel: Ann Herzeel
voorzitter@pharmacy.brussels
Ophaco: Charlotte Verrue
charlotte.verrue@multipharma.be
Vlaams Apothekers Netwerk: Hilde Deneyer
hilde.deneyer@vlaamsapothekersnetwerk.be