Vaccinatie in de apotheek wordt nog steeds goed opgevolgd. In ongeveer 60% van de apotheken wordt gevaccineerd tegen COVID-19. Voor griep is dat zelfs rond de 65%. Toch neemt de vaccinatiegraad tegen griep nog verder af. De reden hiervoor is vaak vaccinatiemoeheid (bron: APB). Daarom is het meer dan ooit belangrijk om risicopatiënten te sensibiliseren!
Griepvaccinatie in de apotheek
Tussen 1 september en 19 november werden meer dan 175.000 vaccins toegediend in apotheken. Vooral oudere patiënten laten zich vaccineren in de apotheek, 76% van de patiënten gevaccineerd in de apotheek is ouder dan 60 jaar.
In Vlaanderen wordt in bijna 70% van de apotheken gevaccineerd tegen griep, in Brussel is dat 53% Toch worden in Brussel verhoudingsgewijs veel meer mensen in de apotheek gevaccineerd: ruim 23% tegenover 9% in Vlaanderen. In Vlaanderen is de vaccinatiegraad weliswaar beduidend hoger dan in Wallonië en Brussel.
De vaccinatiegraad daalt
Tijdens de eerste coronawinter kreeg de vaccinatiegraad tegen griep een boost, maar vorig jaar ging het al merkbaar achteruit. Die trend versnelt nog. In vergelijking met vorig jaar (in week 45) zijn er ruim 15% minder griepvaccins afgeleverd.
De opeenvolgende COVID-19-vaccinaties hebben ongetwijfeld tot vaccinatiemoeheid geleid. Daarnaast blijkt uit cijfers van Sciensano dat ons land tot nog toe (grotendeels) gespaard is gebleven van griep. Die piekt vaak pas in januari of februari.
Blijf je risicopatiënten sensibiliseren
Het blijft dus belangrijk om je risicopatiënten te motiveren zich alsnog te laten vaccineren tegen griep. Gebruik de PopVax pop-up om je patiënten aan te spreken en zo het verschil te maken. Laat ons nog ons beste beentje voorzetten door zo veel mogelijk risicopatienten aan te spreken op zich alsnog te vaccineren.
Vergeet bij het afleveren van een griepvaccin ook zeker niet de voorschrijvende arts of 'dummy-arts' in te geven!