16 feb 2022
Eerste Lijn
Interview
Project
Image
Christel Monnissen

Vanaf 1 maart zullen 114 nieuwe projecten opstarten die de Zorgzame Buurten ondersteunen. Dit zullen grote samenwerkingen zijn onder eerstelijnszones, zorgverleners en burgers om een buurt te creëren waar men comfortabel thuis of in de vertrouwde buurt kan blijven wonen en de nodige zorg kan krijgen.

VAN sprak met Christel Monnissen, apotheker in de zorgraad ELZ Leuven. Zij werkt mee aan het project “Gezonde levensstijl Kop van Kessel-Lo”, waarmee zorgverleners nauw samenwerken met hun patiënten om hun noden te leren kennen en de gezondheidsvaardigdheid te verhogen.

 

Wat is het doel van “Gezonde levensstijl Kop van Kessel-Lo”?

Vanuit een versterkte samenwerking tussen welzijnspartners, zorgverleners en bewoners willen we een coherente ketenaanpak realiseren om het ontstaan van gezondheidsproblemen of secundaire gevolgen hiervan te voorkomen of vertragen. Hierin zijn professionele samenwerkingen en de sociale cohesie aandachtspunten zeer belangrijk. We trachten dan ook de verbinding te maken met de buurt. Met de participatie van de buurtbewoners willen we hun noden leren kennen en inzetten op hun sterktes om tot een positieve gezondheid en hogere gezondheidsvaardigdheden te komen. We willen het formele en informele aanbod toegankelijker maken om zo tot een zorgzame vertrouwde buurt te komen.

 

Wat is de rol van de lokale huisapotheker binnen dit project?

De huisapotheker heeft een voorname rol in het ontwikkelen van zorgzame buurten. Een huisapotheker is een vertrouwenspersoon, kent zijn patiënten en zijn buurt, is gemakkelijk bereikbaar en kan in begrijpbare taal advies geven en chronische patiënten begeleiden en dit zijn net de hoekstenen van toegankelijkheid.

Dit specifieke project is ontstaan vanuit de zorgzame buurtwerking in het kader van het chronic care project “Zorgzaam leuven” waar wij als huisapothekers, samen met andere zorgverleners in de buurt, al ingezet hebben op populatiemanagement, detectie van kwetsbaarheid en preventieve zorgacties rond rookstop in preventie van COPD en hartfalen. Daarnaast implementeren we zorgprogramma’s gericht op personen met chronische aandoeningen. We zien dat bijvoorbeeld een GGG COPD op maat van de patiënt niet alleen aanleiding kan geven tot een betere inhalatietechniek en therapietrouw maar ook de patiëntrelatie en de samenwerking met andere zorgverleners kan bevorderen.

Door deze persoonlijke patiëntrelatie kan de huisapotheker inspelen op zorgnoden en kunnen wij dus ons steentje bijdragen aan toegankelijke en kwalitatieve zorg met focus op preventie.

 

Hoe zie je dit project evolueren? Zie je dit graag uitbreiden naar andere eerstelijnszones?

Dit project is een stap vooruit in de uitwerking van een toekomst -en buurtgericht zorgmodel. Door samenwerkingen op te zetten tussen formele en informele zorgverlening met participatie van de buurtbewoner kunnen wij kennis vergaren en tools ontwikkelen om duurzame zorgzame buurten uit te bouwen. Als we deze kennis dan delen met andere eerstelijnszones en aangeven waar wij tegenaan botsen, kunnen we onze krachten bundelen en samen tot gedragen beleidsaanbevelingen komen.