13 mei 2024
Communicatie
Eerste Lijn
Getuigenis
Interview
Preventie
Student
Image
Pim.jpg

Het beroep van een officina-apotheker biedt een scala aan mogelijkheden en uitdagingen voor nieuwe collega’s die binnenkort aan de slag gaan in de apotheek. Met de veranderende behoeften van de samenleving, ondergaat het werk in de apotheek een voortdurende transformatie die nieuwe perspectieven, kansen en uitdagingen opent. Apotheker Pim Lemmerling (29) deelt zijn inzichten en motivatie om voor het beroep te kiezen. "In het middelbaar was ik altijd een grote fan van wiskunde, chemie en ... babbelen. De combinatie kunnen maken tussen het rationeel wetenschappelijke en het emotioneel sociale, maakte voor mij de opleiding tot apotheker een kant-en-klare keuze", aldus Pim.

Wat het werken in de apotheek zo vervullend maakt, is volgens Pim de diversiteit van taken en de waardering van de patiënten. "De afwisseling gaat van  het magistrale bereidingen, afleveren aan de balie, een luikje economie tot uiteraard de appreciatie die er getoond wordt door de patiënt voor ons beroep. Je gaat dagelijks naar huis, wetende dat je meerdere mensen hebt kunnen helpen en dat geeft veel voldoening."

 

Houdingen en uitdagingen

Al je wil starten in de officina, zijn er een aantal essentiële kwalificaties die je moet bezitten. Pim heeft alvast een goed idee van de competenties en attitudes die een goede apotheker volgens hem moet hebben. “Aangezien het gaat over het afleveren van medicatie ter bevordering van de gezondheid van de patiënt, is exact werken een must. Daarnaast lijkt het mij optimaal dat je optimistisch bent als persoon, om de gespannen sfeer rond het 'medische' wat te temperen en dat kan enkel als je emotioneel vaardig genoeg bent. Je zal gedurende je loopbaan situaties te lijf gaan van de beste soort, zoals prille zwangerschappen, tot de moeilijkste soort, zoals een terminale ziekte. Als apotheker ben je een persoon waar raad ingewonnen wordt. De manier waarop je deze info kan overdragen tot de patiënt, kan per patiënt verschillen en het is de kunst om de juiste babbel te kunnen voeren met elke patiënt.”

Een optimistische houding kan inderdaad nuttig zijn in een beroep dat inderdaad dagelijks te maken krijgt met uitdagende aspecten, vooral in het licht van de veranderende maatschappij. Een goede work/life balance kan soms moeilijk te vinden zijn, zeker voor de jongere generatie. “Universitair geschoolden kunnen gemakkelijk aan een zeer flexibel uurrooster geraken buiten de officina en krijgen daar vaak thuiswerk aangeboden in hun jobcontract. De officina kan niet van thuis uit bestuurd worden en heeft lastige openingsuren. Het is aan ons, als sector, om na te denken over hoe we het beroep van apotheker kunnen vormgeven met het oog op een gezonde balans tussen werk en privé.”

 

Wat brengt de toekomst?

Pim is voornamelijk optimistisch over de toekomst. Hij gelooft dat apotheken geleidelijk aan zullen evolueren naar medische informatiepunten, waar patiënten zonder afspraak terechtkunnen voor snel advies. “Als apotheker zullen we meer worden opgeleid om te beoordelen wanneer iemand baat heeft bij niet-medicamenteuze adviezen, over-the-counter geneesmiddelen, of wanneer de expertise van een arts nodig is. Door de toenemende digitalisering zien we dat in het algemeen kleine lokale spelers verdwijnen ten gunste van grote spelers, maar voor de apotheek is dit anders: de apotheek blijft een lokale verankering in dorpen en steden bieden. Mensen hebben behoefte aan een vertrouwde plek waar ze niet alleen medicijnen kunnen verkrijgen, maar ook deskundig advies. Ik geloof dat we die rol in de toekomst nog sterker zullen benadrukken.”

Ben je van plan om binnenkort zelf in de apotheek te starten? Pim adviseert nieuwe apothekers om zich niet te laten ontmoedigen door sombere voorspellingen over de toekomst van het beroep. “Laat je vooral niet te veel wijs maken dat het zo slecht gaat met het apothekerslandschap. Als student hoorde ik allerlei doemverhalen over het neergaan van de apothekerswereld door online spelers. Er zal altijd online concurrentie zijn, maar dat wil niet zeggen dat er geen groot deel van de bevolking is, die wèl wil dat de lokale officina blijft bestaan en dat er persoonlijk advies gegeven wordt door een mens en niet door een chatbot.”

Hij herinnert er ons ook aan dat een enorme vergrijzing aankomt, gepaard met een tekort aan gezondheidsmedewerkers. “Dat het model van de cosmetica verkopende apotheker zal verdwijnen door concurrentie van Farmaline en consoorten, dat geloof ik ook. Dat wij als apothekers een nuttigere inkleding gaan krijgen in de toekomst, door ons meer taken te laten uitvoeren zoals vaccinatie, GGG astma èn COPD, medicatienazichten, dat geloof ik zeker!”