17 feb 2021
COVID-19
Interview
Vaccinatie
Image
Geert Van de Voorde

Na een succesvolle dry run, ging afgelopen vrijdag de vaccinatie in Spoor Oost in Antwerpen van start. Daar staat een groot vaccinatiedorp dat de vier eerstelijnszones van Antwerpen voor zijn rekening neemt. Ongeveer 200 zorgverleners uit de eerste lijn kregen hier een prik. Apotheker Geert Van de Voorde, voorzitter van eerstelijnszone Antwerpen Centrum en farmaceutisch expert van het dorp is tevreden met het verloop.

Spoor Oost deed al dienst als testdorp in Antwerpen. “Het heeft een goede bereikbaarheid en parkeergelegenheid,” zegt Geert. “Het is ook handig dat ons testdorp er nabij ligt. Wanneer de vaccinatiegraad stijgt, kunnen we het testdorp beginnen afbouwen en het vaccinatiedorp uitbreiden.”

Spoor Oost verspilde geen tijd en ging aan de slag met de vaccins van AstraZeneca, de eerste daarvan die in Vlaanderen zijn toegediend. “We vaccineerden huisartsen, verpleegkundigen en tandartsen,” vertelt Geert. “Ikzelf zat er ook bij als verantwoordelijke apotheker van het dorp.” Onder meer Vlaams minister-president Jan Jambon, Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers en Antwerps burgemeester Bart De Wever waren getuigen van het proces.

Een groot vaccinatiedorp als deze vereiste heel wat voorbereiding. Maar ondanks dat is het allemaal heel goed gegaan, volgens Geert. “We hebben daar het geluk bij gehad dat we met goede partners samenwerken. Antwerpen is een grote stad met een enorme interne werking.

Het vaccineren wordt het vaakst gezien als een medische act, terwijl het voor ons meer een groot evenement is. Daarom zijn we ook blij dat we de evenementensector erbij hebben betrokken.”

Nu de dry run en de eerste officiële vaccinaties achter de rug zijn, bereidt het dorp zich voor op de eerste weken van de campagne. “Voor de komende dagen is er nog een levering vaccins beloofd. Dus we hopen daar snel mee van start te kunnen gaan,” zegt Geert. “Op dit moment hebben we het vermogen om 750 vaccins per uur te zetten. We kunnen dit uiteindelijk dit opdrijven naar 2500. Dus zodra er meer leveringen zijn, kunnen we heel snel overschakelen om massaal te vaccineren. Want hoe sneller mensen worden gevaccineerd, hoe sneller we terug kunnen gaan naar het nieuwe normaal.”

Geert kijkt ook uit naar de toekomst van apothekers. Die ziet er volgens hem positief uit dankzij de rol die ze spelen in de Covid-vaccinatie. “De samenwerkingen die we nu creëren, zullen zeker belangrijk blijven. We zullen altijd allerlei soorten vaccins nodig hebben. En vaccineren zou nu efficiënter kunnen worden. We zien daar in het buitenland al de voordelen van. Bijvoorbeeld in de VS waar ze nu de apothekers aanwerven om in de apotheek te vaccinneren. Er zijn dus heel veel mogelijkheden voor de toekomst.”