13 feb 2023
Communicatie
Partner
Student
Image
ise en anke.jpg

VAN heeft een goede samenwerking met VFSO (Vlaams Farmaceutisch Studenten Overleg). Zij overkoepelen de Vlaamse apothekersstudenten en brengen hen dichter bij elkaar. In het veranderende zorglandschap moeten de opleidingen voor apothekers voortdurend actuele aanpassingen volgen. Daarom praten we graag met de voorzitter en medewerkers van VFSO over wat zij belangrijk vinden in het apothekersberoep van vandaag en morgen.



VFSO organiseert op 25 maart de vijfde editie van de Pharma Career Day, dé jobbeurs voor Vlaamse farmaciestudenten. De vele infosessies geven alle info over jobmogelijkheden, solliciteren, bedrijven en beroepsverenigingen.

Voorzitter Ise Hamers en PR-coördinator Anke de Groot geven ons een blik in hun visie en wensen van de komende jaren.



 

Hoe ervaren jullie je rol binnen het VFSO-team van dit jaar?

Ise: Dit is ondertussen mijn derde jaar binnen het VFSO en er deel van uit maken is voor mij al zeer leerrijk geweest. Dit jaar, als voorzitster, is mijn doel om onze naamsbekendheid te vergroten, de farmaciestudenten te overtuigen om zich te engageren voor extracurriculaire activiteiten en het belang van het bijleren over actuele topics aan te moedigen. Verder ontferm ik me ook over het netwerken met sprekers, trainers en andere farmaciestudenten, het verruimen van hun kennis met onderwerpen die niet of minder worden aangehaald tijdens de lessen en onze bedrijfsbezoeken die de opportuniteit geven om een exclusieve inkijk te hebben in farmaceutische bedrijven. Onze jobbeurs op 25 maart is de ideale gelegenheid om kennis te maken met het ruime aanbod aan carrièremogelijkheden. Met een zeer gemotiveerd team farmaciestudenten en onze sponsors zullen we ook dit jaar weer alles doen om onze meerwaarde voor de farmaciestudenten te benadrukken.

 

Anke: Dit is mijn tweede jaar bij VFSO als PR-coördinator en ik doe het ook nog steeds even graag. Je engageren bij VFSO is heel goed om je eigen skills verder te ontwikkelen zoals communicatie en organiseren. Daarnaast is het nuttig om je studenten verder te kunnen helpen via trainingen, symposia en een goed georganiseerde jobbeurs.



Met de COVID-19-vaccinatie ingekanteld in de eerste lijn, wat zouden jullie denken van het idee om vaccinatie toe te voegen aan de apothekersopleiding over heel Vlaanderen?

Ise: Vaccinatie toevoegen aan de apothekersopleiding lijkt mij zeker een must, of toch in de afstudeerrichting Farmaceutische Zorg, aangezien vaccineren meer en meer in de handen van de apothekers zal vallen. Momenteel geldt dit  enkel de COVID-vaccinaties, maar het griepvaccin en eventueel ook anderen zullen hoogstwaarschijnlijk nog toegevoegd worden aan het takenpakket van apothekers. Bij ons kon je vorig jaar als 1ste master GMO kiezen om vrijwillig een basiscursus vaccineren te volgen, voor de 1ste masters FZ was dit al een verplichting. Op zich vond ik dit wel een goede regeling, aangezien het zeker niet de belangrijkste taak is van een apotheker.



Anke: Inderdaad! Vaccineren is ondertussen in de universiteit Antwerpen al officieel deel van de opleiding. Dit doortrekken naar andere universiteiten lijkt me de logische volgende stap.

 

We horen wel eens dat de apotheker meer tijd zou moeten hebben voor de zorg van de patiënten. Welke specifieke zorg verdient volgens jullie meer aandacht?

Ise: Bij een apotheker komen mensen al eens vaak hun hart luchten, als apotheker ben je vaak een vertrouwenspersoon en gezien het frequente contact tussen apotheker en patiënt lijkt mij hun rol in de zorg rond het mentaal welzijn van de patiënten zeer belangrijk. Ik denk hierbij ook aan het belang van een aparte gespreksruimte in de apotheek voor wat privacy. Burgers bekender maken met het concept ‘huisapotheker’ zou helpen, aangezien dit een grote meerwaarde kan zijn voor verschillende patiënten. Er zou ook meer tijd moeten zijn voor het Gesprek Goed Geneesmiddelengebruik Medicatienazicht en het Gedeeld Farmaceutisch Dossier. Tenslotte kan meer aandacht voor een goed medisch-farmaceutisch overleg (MFO) nooit kwaad.



Ik denk dat dat vervelende tijdsgebrek vooral het probleem is, het enorm grote takenpakket en de weinige tijd ervoor.

 

Anke: Gelijk heb je, het komt vaak neer op de drukte. Er zijn bijvoorbeeld veel problemen in medicatieschema's die niet worden ontdekt omdat de apothekers het te druk hebben. Ze kunnen niet altijd tijd nemen om de geschiedenis van de patiënt te bestuderen. Het zou goed zijn dat er een verplichte aparte toog zou zijn waar mensen met uitgebreidere vragen of die een langere uitleg nodig hebben, naartoe kunnen gaan. Misschien ook een wisselrol tussen de apothekers per maand die de medicatieschema's van de patiënten nakijken.





Waar zouden wij bij VAN jullie mee kunnen helpen in de komende maanden en jaren?

Ise: Als studentenorganisatie voor farmaciestudenten, de toekomstige apothekers, denk ik dat de samenwerking tussen het VFSO en het VAN een belangrijke rol speelt. Ik ben ervan overtuigd dat we veel van elkaar kunnen leren. In de komende maanden hoop ik, in samenwerking met het VAN, een symposium of training rond het mentaal welzijn en MFO te organiseren. Natuurlijk zien we jullie ook graag op onze jobbeurs op 25 maart.



Anke: Dat soort trainingen en symposia zie ik ook zeker zitten. Een samenwerking met jullie kan dat alleen maar versterken.