2 nov 2023
Communicatie
COVID-19
Mededeling
Vaccinatie
Image
Dry-run

Op 11 maart 2022 verscheen een KB dat vaccineren tegen COVID-19 in de apotheek door de apotheker toestaat. In datzelfde KB wordt vermeld dat de opleiding om de drie jaar moet worden hernieuwd.

Dit betekent dat we weldra met deze hernieuwing van start zullen gaan. Samen met de Taskforce (APB, VAN, OPHACO, AUP, Pharmacy Brussels en SSPF) werken we momenteel hard aan de lesinhoud. Het belooft een boeiende reeks te worden, opnieuw bestaande uit een theoretisch en een praktisch luik.

Vanaf maart 2024 biedt IPSA aan de apothekers die de opleiding in het verleden al hebben gevolgd de kans om deze te hernieuwen. Zo mag je wettelijk blijven vaccineren.

Daarnaast kunnen apothekers die de basisopleiding ‘De apotheker vaccineert’ nog niet hebben gevolgd, deze nog steeds terugvinden op de IPSA website.

Tot slot willen we nog de aandacht vestigen op de juridische vereisten van de opleiding. Deze moet in totaal minstens 8 uur omvatten en dient gegeven te zijn door een arts of een verpleegkundige.

Je dient dus minstens 4 uur theorie gevolgd te hebben (2 x 2 uur) en 4 uur praktijk (via de praktische workshop vaccinatie). Elk van deze verplichte lessen werden in verschillende jaren georganiseerd. Het komt erop neer dat je opleidingspakket bestaat uit een combinatie van onderstaande delen:

Image
opleiding vaccinatie.PNG

Via je account op www.pharfolio.be kan je voor jezelf nakijken welke van deze lessen je hebt gevolgd. Vergeet hierbij niet om de juiste periode te kiezen. Het is voldoende om van elk onderdeel/lesmoment een bewijs te kunnen voorleggen. Dit bewijsstuk kan je terugvinden op www.pharfolio.be op jaarbasis. Eén uniek certificaat bestaat niet, maar je dient zelf te kunnen aantonen o.b.v. deze bewijsstukken dat je de nodige onderdelen hebt afgelegd.

 

Merk je dat je nog niet alle lessen hebt gevolgd, ga dan op www.ipsa.be naar het blokje ‘De apotheker vaccineert’. Daar kan je alle lessen terugvinden.

Daarnaast kan je er ook enkele filmpjes terugvinden ter opfrissing van de praktijkworkshop vaccineren. Ook als je nog niets gevolgd hebt, kan je starten aan de hand van de lessen in de bovenstaande tabel via www.ipsa.be.

 

Bekijk meer info op de website van APB