2 nov 2023
Communicatie
COVID-19
Mededeling
Vaccinatie
Image
apr vaccineert.jpg

In dit korte overzicht behandelen we de recentste aandachtspunten van het vaccineren in de apotheek.

Verplicht met twee in de apotheek

Als je vaccineert tijdens de openingsuren van de apotheek, moet je verplicht met twee in de apotheek aanwezig zijn. Eén persoon die zich focust op het vaccineren, de ander op het reilen en zeilen van de apotheek. Dit kan een FTA of adjunct apotheker zijn. Hou er rekening mee dat FTA’s niet mogen vaccineren. Ze mogen wel de apotheek open houden. De farmaceutische zorg mag niet onderbroken worden en toezicht is noodzakelijk.

Wat met een luchtbel bij griepvaccinaties?

Vooraleer je vaccineert tegen de griep, hoef je het griepvaccin niet te purgeren voor toediening.

Houdbaarheid van een griepspuit buiten de koelkast

De houdbaarheid van verschillende griepvaccins buiten de koelkast varieert. De farmaceutische bedrijven van de griepvaccins hebben deze informatie over de stabiliteit van de vaccins bij kamertemperatuur bevestigd. Dit is van toepassing wanneer een patiënt met zijn griepspuit zou terugkomen en wil gevaccineerd worden in de apotheek. Vraag steeds goed na hoe de patiënt de griepspuit heeft bewaard.

Image
bewaartermijn.PNG

Mag ik vaccineren in het dijbeen?

Als vaccineren in de arm niet mogelijk is (bij tatoeages, ontsteking, wanneer de lymfeklieren verwijderd werden of in het geval van ondervoeding) kan de vaccinatie uitgevoerd worden in de anterolaterale zijde van de dij. Zie deze video voor meer info.