De pilootprojecten die de COVID-vaccinatie in de eerste lijn testen, gaan vlot door. De satellietapotheken krijgen hierbij vaccinvials aangeleverd van de vaccinatiecentra. De apothekers bereiden de vaccins voor, waarna artsen en verpleegkundigen vaccineren. Een goede samenwerking en communicatie is dus cruciaal.
We spraken hierover met apotheker Mileen De Saedeleir. Zij staat mee in voor het voorbereiden van de vaccins in haar satellietapotheek in ELZ Amalo. Haar expertise die ze opdeed in het vaccinatiecentrum, blijft hier zeer nuttig.
De satellietapotheek werkt samen met het vaccinatiecentrum in Affligem, die de vaccinvials leveren. De productie wordt in de software van het centrum ingebracht waarna de populatiemanager de te vaccineren patiënten goedkeurt, afgaande van onder meer hun vaccinatiestatus. “Dit loopt allemaal vlot”, zegt Mileen. “We hebben een goede, open communicatie. De artsen die vaccins reserveren, doen dit via de populatiemanager waarvan ik dan de lijsten krijg. Indien er vaccins over zijn, kunnen die naar het vaccinatiecentrum zodat er geen spuiten verloren gaan. We mikken vooral op patiënten die nog niet gevaccineerd zijn en mensen met problemen om in het centrum te geraken.”
Samen met artsen
De artsen zijn enthousiast om samen te werken met de satellietapotheek. “Het pilootproject leert ons in de apotheek onze capaciteit te bepalen en deze nieuwe planning te combineren met het werk in de apotheek. Indien het niet zo druk zou zijn, zouden wat meer overlegmomenten met de artsen en apothekers nog een meerwaarde zijn.”
Ervaring uit centrum
Het proces is niet altijd even makkelijk te combineren met het reguliere apothekerswerk. Maar dankzij de ervaring die Mileen opdeed in het vaccinatiecentrum, weet ze heel goed wat te doen. “We starten met bereiden om 12u en we leveren af om 13u of 14u”, legt Mileen uit. “Tijdens deze periode kunnen we een honderdtal spuiten bereiden. We zijn helaas maar met twee om dit te doen, maar we presteerden al vele uren in het vaccinatiecentrum en hebben zo veel ervaring opgedaan. Dus dit lukt ons goed. Onze garage is omgetoverd tot vaccinatielocatie; met extra koelkast en bereidingstafel alsook tafel voor administratie en aflevering.”
Er zijn natuurlijk een paar zaken die het proces nog zouden kunnen vergemakkelijken. Volgens Mileen zou een eigen software pakket bijvoorbeeld handig zijn om bestellingen, productie en afleveringen te registreren. “Maar ik heb vernomen dat daaraan gewerkt wordt. Het zou ook helpen als we de vaccinatiestatus van patiënten zouden kunnen zien en toegang te hebben tot vaccinnet”, aldus Mileen.