9 feb 2022
COVID-19
Eerste Lijn
Interview
Partner
Image
Magali

Na 2 jaar in volle crisismode te zijn geweest, lijkt de pandemie in België momenteel af te zwakken. We kunnen nog niet precies zeggen wat de toekomst zal brengen, maar de apotheeksector mag trots zijn op de prestaties in het beschermen, sensibiliseren en vaccineren van de bevolking. Dat vindt apotheker Magali Van Steenkiste (APB). Zij zegt dat alle apothekers een groot verschil hebben gemaakt in de pandemie en ziet een mooie toekomst voor hun imago in het verschiet.

 

Al meer dan 22 maanden zetten apothekers zich in om COVID-19 mee te bestrijden. Hoe ervaar jij hun rol tijdens de pandemie?

Ik vind de apothekers heel gemotiveerd. Vanuit mijn functie heb ik alle dagen contact met hen. Het is opmerkelijk dat ondertussen bijna 75% van die vragen die we van apothekers krijgen over corona, vaccinatie en testing gaat. Ze willen het graag allemaal goed doen voor hun patiënten. We merken dat de druk soms heel hoog oploopt, maar dat ze blijven gaan om hun patiënten zo goed mogelijk te kunnen helpen.

In het begin waren ze zeer begaan met de gezondheid van hun oudere en risicogevoeligere patiënten. Ze wilden alles weten over het virus, ook al was er nog niet veel van gekend, om hun patiënten zo goed mogelijk te beschermen. Ze stonden van in het begin te springen om hun rol op te kunnen nemen in de vaccinatiecentra en zijn op de kar gesprongen van de testing. Dat alles toont dat de zorg voor de patiënt centraal staat, en dat ze hun rol in de eerste lijn extra willen opnemen en tonen aan de buitenwereld dat ze echt veel meer zijn dan leveranciers van medicatie.

 

Hoe werken APB en VAN samen om te helpen de crisis het hoofd te bieden?

Reeds van in het begin van de crisis was het duidelijk dat we dit grote onbekende samen moesten aanpakken. Van de eerste adviezen over hoe de apotheker zijn apotheek en patiënten kon beschermen, draaiboeken over de veiligheid, info over therapieën enz. Alles is gedeeld en samen uitgewerkt. Niet alleen met VAN maar ook met de collega’s van de beroepsverenigingen. Het was de eerste keer dat we op zo’n grote schaal dagelijks samenwerkten.

Toen het duidelijk werd dat ook de apothekers een belangrijke rol zouden spelen in de vaccinatiecentra en de teststrategie, zijn daaruit twee sectorbrede taskforcen uitgerold. Op korte tijd hebben we binnen de taskforce vaccinatie mee de strategie en de werking van de vaccinatiecentra uitgewerkt. Draaiboeken werden geschreven en opleidingen georganiseerd. Het is enkel dankzij samenwerking dat dit mogelijk was. Ik ben best trots op wat we samen verwezenlijkt hebben.

 

Hoe denk jij dat de rol van de apotheker verder zal evolueren in de komende maanden en jaren?

“Never waste a good crisis” is dan wel een uitspraak van Winston Churchill, maar ik denk dat we als apothekers in deze crisis zeker getoond hebben wat we waard zijn. Een groot korps dat snel op de bal kan spelen en duidelijk een plaats inneemt in de eerste lijn. Ik hoop dat de crisis snel mindert en de pandemie een endemie wordt. Maar ik ben ervan overtuigd dat het de rol van de apotheker goed gedaan heeft.

Mensen mogen nu sneltesten in de supermarkt kopen, maar er zijn voorbeelden die aantonen dat gedegen gebruiksadvies heel belangrijk is. De apotheker was in de eerste lockdown hét drempelloze aanspreekpunt van bange en ongeruste burgers. Zij kunnen perfect de wetenschap op een menselijke manier vertalen. Ik hoop persoonlijk dat we op die weg verder gaan en dat we meer en meer als apotheker kunnen focussen op het verlenen van zorg.

En de apothekers zelf, die mogen fier zijn op wat ze gedaan hebben. Of ze nu mee testen of niet, vaccineren of niet. Juist het bewust kiezen om een service aan te bieden of niet of meer te focussen op farmaceutische zorg, dat is volgens mij de toekomst. Leren dat je niet alles goed kan doen, maar beter focust op een specialisatie en daarbij samenwerkingen aan te gaan met de collega’s. Onszelf naar voor schuiven als één team ten dienste van de patiënten, net zoals wij als taskforce ook doen.