18 jul 2023
Eerste Lijn
Event
Getuigenis
Partner
Project

Het VAN-netwerk was vereerd om op 6 en 7 juli aanwezig te zijn bij de Zomercursus van de Academie Voor De Eerste Lijn. Deze tweedaagse vol boeiende gesprekssessies en presentaties heeft jaarlijks het doel om de rol van alle zorgverleners binnen de zorgraad of eerstelijnszone te versterken. Deelnemers lieten zich inspireren door praktijken uit de het werkveld, onderzoek en onderwijs. Er was ook een aangename beurs, waar ook het VAN-netwerk een stand had. Het evenement werd tenslotte aangevuld met een aangenaam netwerkdiner en wandeling. Onze aanwezige collega’s deden mee aan networking met zorgorganisaties en spraken tijdens de parallelsessies over duurzaam samenwerken.

“Als Academie spelen we een belangrijke rol in het opbouwen van capaciteit en het creëren van netwerken binnen de eerste lijn. Dit doen we door de kennis over de organisatie van de eerste lijn te vergroten, interprofessionele uitwisseling tussen professionals en organisaties te versterken en praktische richtlijnen voor de implementatie van doelgerichte zorg aan te bieden”, zegt Leen Van Landschoot in een eerder interview over de Zomercursus.

Dag 1

Op de eerste dag werden we vertegenwoordigd door Marie De Backer, Hilde Deneyer en Geert Van de Voorde. Zij gingen samen met andere zorgverleners dieper in op de eerste lijn, zorgzame buurten en de rol van de apotheker hierin. "Omdat de huisapotheker een vertrouwenspersoon is en de noden van de buurt kent, kan hij een brug slaan tussen zorg en welzijn", aldus Hilde Deneyer, algemeen directeur VAN.

“De apotheker bevindt zich voor elke burger ‘om de hoek’, waardoor vaak merken dat zij ons als een erg laagdrempelig te raadplegen zorgverlener zien. Deze rol moeten we dan ook ten volle benutten, zowel op vlak van farmaceutische zorgverlening als op vlak van preventie, detectie en sensibilisatie”, zegt Marie.

We hadden ook een zeer interessante parallelsessie waarbij onze sprekers de deelnemers even over het muurtje lieten kijken en inspirerende voorbeelden van buurtwerking gaven vanuit hun werking. De veilige haven die de huisapotheker kan zijn voor buurtbewoners kwam hier opnieuw aan bod. “Praktijkgericht onderzoek naar samenwerken op buurtniveau leerde ons dat elkaar leren kennen en het overstijgen van vooroordelen de eerste stap is voor een duurzame samenwerking tussen gezondheids- en welzijnsactoren”, aldus Hilde. Daarnaast werd de rol van mobiele wijkwerkers in de GGZ belicht. Als bruggenbouwers begeleiden ze kwetsbare personen in hun zoektocht naar een geschikte oplossing in het kluwen van organisaties en hulpverleners.

Dag 2

De tweede dag van de Zomercursus stond voor VAN in het kader van multidisciplinaire samenwerking. Aline Ghijselings, projectcoördinator CAVAsa, vertegenwoordigde mee de apotheker in de sessie ‘Innovatief en duurzaam samenwerken’, samen met sprekers Bart Degryse, Gijs Van Pottelbergh en Mathias Peeters. Hilde was hierbij moderator.

De sessie focuste zich onder meer op de respectievelijke rol van de eerstelijnszorgverlener en hoe zij beter kunnen samenwerken. Naast uitleg geven, peilden de sprekers naar de mening van het publiek. We kregen interessante visies over wat volgens de aanwezigen innovatieve zorg is, met wie ze psychosociale noden bespreken, welke vergoedingen voor zorgverleners hieraan gekoppeld moeten zijn en of deze mening na de sessie was veranderd. In deze sessie zoomden we in op 4 soorten manieren van innovatief samenwerken.

 

Bart Degryse, innovatie manager Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen, startte met het kader rond innovatie en lichtte vervolgens enkele voorbeelden toe uit de wereld van verpleegkundigen.

Aline gaf er uitleg over hoe het project CAVAsa de apotheker helpt om psychosociale noden bij de patiënt bespreekbaar te maken en wierp een blik op de resultaten van het afgelopen projectjaar, alsook de doelen voor de komende fasen.

“We hopen onder meer dat dit initiatief wordt opgepikt door de overheid in het geven van erkenning voor deze rol die de huisapotheker dagelijks opneemt. Ons doel is dat het topic ‘bespreken van psychosociale kwetsbaarheid & doorverwijzen’ wordt meegenomen in de opleiding farmaceutische wetenschappen onder vorm van praktijklessen of in een workshop als onderdeel van de apotheekstage”, aldus Aline.

 

Gijs van Pottelbergh ging dieper in op zijn rol als huisarts binnen Zorgzaam Leuven. “Zorgzaam Leuven wil geïntegreerde zorg realiseren om te komen tot een verbetering van de quintuple aim. Dit betekende in 2022 dat de gezondheid van 13.000 kwetsbare inwoners met chronische aandoeningen verbetert door inclusieve en kwaliteitsvolle zorg, tegen een betaalbare kost en met verhoogde tevredenheid van de betrokken zorgverleners. We zitten nu in een nieuwe fase waarin we op een grotere regionale schaal gaan consolideren wat reeds goed werkt, en evolueren naar een duurzaam samenwerkingsmodel in onze regio binnen de eerste lijn met de tweedelijnspartners”, aldus Gijs.

We kregen van Mathias Peeters een blik op een interessant project om de algemene slaapgezondheid te verbeteren. Iedereen is uniek. Er is niet één reden van de problemen met slaapgezondheid. Individuen verdienen een gepersonaliseerde aanpak voor hun slaapkwaliteit te verbeteren. Wij proberen de volledige eerste en tweede lijn samen te brengen om iedereen zijn expertise met betrekking tot slaapgezondheid optimaal te kunnen benutten”, aldus Mathias.

“In de eerste lijn staat de burger centraal. Om aan goede persoonsgerichte zorg te doen, heb je een multidisciplinair team nodig. We willen ervoor zorgen dat niemand uit de boot valt. Het unieke van deze zomercursus is tevens dat welzijn en zorg ruim aan bod komen”, besluit Hilde. 

Speciale dank aan de sprekers van alle sessies van de Zomercursus en organisatoren Emily Verté en Roy Remmen.