30 apr 2024
Communicatie
COVID-19
Eerste Lijn
Event
Getuigenis
Mededeling
Partner
Population Health Management
Preventie
Vaccinatie

Van 22 tot 24 april vond het 24e International Conference of Integrated Care (ICIC) van de International Foundation for Integrated Care plaats in Belfast. Het bracht zorgverleners, onderzoekers, patiënten, managers, leiders, clinici en vertegenwoordigers van de zorgsector van over de hele wereld samen. Het thema van dit jaar; ‘Taking the leap: making integrated care a reality for people and communities’.

Het VAN-netwerk was ook aanwezig, met onder meer Julie De Maré, beleidsmedewerker VAN, die tijdens haar presentatie inzicht gaf in het #CAVAsa-project. Haar presentatie tijdens de sessie 'Involving pharmacy in integrated care' legde een goede focus op de rol van de apothekers in de psychosociale zorg. “Door apothekers te ondersteunen in de rol die ze kunnen spelen bij het detecteren en doorverwijzen van psychosociale noden bij de burger, kunnen zij bijdragen aan de verbetering van de volksgezondheid. Het was heel inspirerend om met andere belanghebbenden in dialoog te gaan over de evoluerende rol van de (huis)apotheker in de eerste lijn”, aldus Julie.

Barbara Verboven stelde een digitale poster voor met de mooie resultaten van het Suïcideproject, waarvan zij projectcoördinator is. Daarnaast droeg VAN, samen met andere belanghebbenden, bij aan een andere digitale poster die de strategie voor COVID-19-vaccinatie bij volwassenen in de eerste lijn belichtte.

In een aparte aankondiging onthulde Marie van de Putte, coördinator van Zorgzaam Leuven en het VAN Focusdomein Population Health Management, dat Zorgzaam Leuven was geselecteerd als een van de top 5 case studies op de conferentie van dit jaar. Een opmerkelijke prestatie. Hun toewijding om de interactie tussen de eerste lijn en de specialist te verbeteren is een goed voorbeeld voor innovatie in de zorg. Met geïntegreerde buurtteams en de sterke inzet van population health management, illustreert dit model een mooie groei in transmurale zorg.

Het was tenslotte heel inspirerend om met andere belanghebbenden in dialoog te gaan over de evoluerende rol van de (huis)apotheker in de eerste lijn. We zijn elk jaar opnieuw blij om deze internationale samenwerking te zien en kijken alvast uit naar de 25e editie in Lissabon.

Download hier onze poster over Suïcidepreventie in de apotheek

Image
Suicide prevention in the Flemish pharmacies_digital.png