15 mrt 2022
Eerste Lijn
Getuigenis
Project
Image
outreachend werker

Dinsdag 15 maart was het de Dag van het Maatschappelijk werk, waarbij we de inzet en hulp van de maatschappelijk werker in de kijker zetten en vieren! Patiënten die hulpvragen hebben en zich eenzaam voelen, gaan vaak langs bij hun lokale apotheker. Apotheek Vandecasteele in Wilsele-putkapel is hier een goed voorbeeld van. Elke eerste donderdag van de maand is Stephanie Vandeplas aanwezig als outreachend maatschappelijk werker van 10 tot 11 uur. Patiënten kunnen met allerlei vragen langskomen voor verdere hulp. Het is een initiatief in samenwerking met Zorgzaam Leuven en het buurtteam Wilsele-putkapel Wijgmaal. Karen Van den bosch, betrokken apotheker, vertelt ons alles over hoe het initiatief werkt en wat patiënten ervan mogen verwachten.

 

“Als apotheker weet je niet voor elk probleem een geschikte oplossing”, zegt Karen. “Daarom werken we samen met een maatschappelijk werker, Stephainie. Elke eerste donderdag van de maand is ze tussen 10u en 11u aanwezig in onze apotheek om eventuele hulpvragen te bespreken. Daarnaast spreekt ze zelf patiënten aan om zich kort voor te stellen. Indien nodig kan zij onze patiënten extra ondersteunen in het uitbreiden van hun netwerk of doorverwijzen naar de juiste partners. Wij hebben haar gegevens en kunnen patiënten op elk moment doorsturen waardoor de patiënt onmiddellijk verder geholpen kan worden.”

Aangezien Apotheek Vandecasteele een dorpsapotheek is, hebben ze een goede band met de patiënten. Naast het afleveren van medicatie wordt er ook tijd gemaakt om met hen in gesprek te gaan en eventuele problemen bespreekbaar te maken. “De maatschappelijk werker kwam zichzelf voorstellen in de apotheek. Het leek ons een leuk plan dat onze patiënten haar zouden leren kennen”, aldus Karen.

Patiënten zijn blij dat er naar hun hulpvragen geluisterd wordt en er ook daadwerkelijk iets mee gedaan wordt. “Zeker in deze tijden omvat de rol van apotheker véél meer dan enkel het afleveren van geneesmiddelen. De apotheker is een eerste aanspreekpunt en voor velen momenteel één van de weinige vertrouwde gezichten waar mensen hun verhaal aan kwijt kunnen. Wij willen dan ook graag onze rol als apotheker opnemen en onze patiënten ondersteunen in deze moeilijke tijden.”

 

Alle vragen welkom

“Als apotheker ben je meestal wel op de hoogte over wat zich afspeelt bij de patiënten thuis”, legt Karen uit. “Wanneer er een overlijden van de partner geweest is, wanneer het moeilijk is om langs te komen omwille van verminderde mobiliteit. Aangezien een afspraak niet noodzakelijk is en de apotheek toegankelijk is voor iedereen ben je als apotheker één van de meest laagdrempelige zorgverleners. Hierdoor krijg je als apotheker veel informatie die je kan gebruiken om patiënten te oriënteren en door te sturen naar de juiste hulpverleners zodat ze op een juiste manier verder geholpen kunnen worden.”

De vragen waarmee patiënten terecht kunnen zijn zeer uiteenlopend. Het kan gaan over huishoudhulp, mobiliteitsproblemen, eenzaamheid en nood aan sociale activiteiten. De maatschappelijk werker is verbonden aan het LDC Ter Putkapelle en is daarmee de geschikte persoon om ook patiënten met psychosociale noden verder te helpen.

 

Multidisciplinaire toekomst

“Ik ben ervan overtuigd dat hier in de toekomst meer en meer op ingezet zal worden”, zegt Karen. “Het is belangrijk dat niet iedere zorgverlener ‘op zijn eiland’ zijn zorgberoep uitoefent, maar multidisciplinaire of zelfs interdisciplinaire zorg meer en meer wordt aangemoedigd. Enkel indien we samenwerken als een team zal een patiënt optimaal ondersteund kunnen worden.”

Zorgzaam Leuven en het buurtteam ondersteunen dit soort initiatieven verder om deze multidisciplinaire samenwerking mogelijk te maken. Met een oog op eventuele uitbreiding in de toekomst.