7 dec 2021
Interview
Image
Hoe gaat het met Philipe Desmet

Het virus gaat nog steeds sterk rond, de vaccinatiecentra blijven doorgaan en apothekersteams blijven zich inzetten voor het bereiden van de vaccins. Ondertussen gaan in de apotheek de testen snel de deur uit en blijft de telefoon rinkelen. Maar volgens apotheker Philip Desmet kan dit dankzij goede samenwerking lukken.

Philip is farmaceutisch expert in Vaccinatiecentrum Druivenstreek Tervuren (Eerstelijnszone Druivenstreek). We hadden in april al het genoegen zijn verhaal te horen over zijn werk in de centra. Het gaat nog steeds goed met hem, en dat is vooral te danken aan de blijvende hulp van zijn team.

Hoe voel je je als apotheker in deze tijden?

Moe, maar gelukkig gedreven!

De vraag is eigenlijk niet alleen hoe ík me voel, maar eerder hoe ons ganse apotheekteam zich voelt. Zonder de inspanningen van dit team zijn de talrijke extra taken onhaalbaar. Dankzij hun inzet kan ik me ook meer focussen op sneltesten in onze apotheek en mijn bijkomend werk als farmaceutisch expert. Daarnaast heb ik ook de handen vol met de dagelijkse taken in de apotheek als titularis.

Al bijna 2 jaar staat het ganse apotheekteam onder een continue grote druk. Naast ons dagelijks apothekerswerk komt er heel wat extra bij door de pandemie. Bijna non-stop proberen we de vele vragen van patiënten te beantwoorden. Daarenboven komen nog de vele telefonische oproepen rond deze problematiek.

Iedereen is moe, maar gedreven! Dit omdat onze inspanningen toch vruchten afwerpen voor het welzijn van de maatschappij.

Wat zijn voor jou de grootste uitdagingen?

Eén van de grootste uitdagingen blijft voor mij het recht om te kunnen vaccineren in de apotheek. Samen met de enorme steun van zowel VAN als APB, hoop ik dat we snel in de apotheek mogen vaccineren tegen onder andere COVID en de griep. Vaccineren in de apotheek werkt echt drempelverlagend en kan heel wat twijfelaars er toch van overtuigen zich uiteindelijk te laten vaccineren in de vertrouwde omgeving van hun huisapotheek.

Is er iets dat je toch wat hoop geeft of iets dat je aan je collega’s wil zeggen?

Wat ik vooral aan mijn collega’s zou willen zeggen is dat deze pandemie het uitgelezen moment is om onze meerwaarde als apotheker te bewijzen aan andere zorgverstrekkers, politici en het grote publiek.

Nu krijgen we echt de kans om aan te tonen dat ons beroep een essentiële schakel is en blijft in deze gezondheidsproblematiek. Dit feit alleen al geeft mij heel wat hoop! Apothekers zullen altijd blijven bestaan in de toekomst, wat doemdenkers ook over ons beroep mogen zeggen.