8 nov 2022
COVID-19
Getuigenis
Vaccinatie
Image
mileen

De organisatie van het vaccineren in de apotheek krijgt duidelijk vorm. De meeste eerstelijnszones maken zich nog volop klaar om de nieuwe dienst aan te bieden. En in enkele apotheken is het al mogelijk om een afspraak te boeken voor een inenting tegen COVID-19 door de apotheker. De apotheek van Mileen De Saedeleir, in ELZ AMALO, kon vorige week hun eerste vaccins toedienen. Het hele proces verliep zeer vlot en de gevaccineerde patiënten zijn erg tevreden. Mileen vertelt over hoe deze eerste succesvolle stappen zijn gezet en hoe het proces precies werkt bij haar.

Voor deze apotheek was het een logische keuze om te beginnen vaccineren. Het team heeft er namelijk al ervaring mee als satellietapotheek, een apotheek die COVID-vaccins voor de buurt klaarmaakt. Mileen heeft zelf ook al ruime ervaring in het prikken. “Het is een fijn gevoel om als apotheker te mogen vaccineren in de apotheek”, zegt Mileen. “Wij waren reeds klaar om dit te doen sinds vorig jaar omdat we al fungeerden als satellietapotheek. Daarom hoefde ik niet meer na te denken over de ruimte. Onze garage was al helemaal klaar om vaccins te bewaren in een aparte koelkast met logger, vaccins te bereiden en afhaalpunt te zijn voor artsen. Die ruimte hebben we nu nog wat aangepast met een paar extra stoelen om de patiënten 15 minuten te observeren na hun prik.”

Het krijgen van de vials in de apotheek was het laatste pijnpunt voor de organisatie. Toch is dit in orde gekomen dankzij goede verstandhouding met de farmaceutisch expert van het lokale vaccinatiecentrum.

De boekingstool is een nieuwigheid dat grondig moest werken voor de apotheek kon beginnen prikken. Gelukkig getuigt Mileen dat het zeer handig is in gebruik en de patiënten kunnen er vlot hun afspraak mee reserveren. Ook voor 80-plussers is de organisatie geen probleem, zij komen zelf naar de apotheek om hun afspraak te boeken. “Voor ons apothekers is het heel gemakkelijk om zo een overzicht te hebben over het aantal spuiten die reeds gevraagd zijn op een bepaald moment”, vertelt Mileen. “Voorlopig voorzie ik 7 vaccinatiemomenten tussen 13u en 14u, dit komt juist uit om 1 vial klaar te maken. En de afspraken komen nog steeds vlot binnen.”

“Om 12u30 sluit de apotheek en dan start mijn TFA met het optrekken van de spuiten”, gaat Mileen verder. “Ik registreer de bereiding, controleer de bereiding en maak de labels. Om 12u50 komt de eerste patiënt binnen, de FTA scant de eID en maakt het voorschrift aan. Vervolgens mag de patiënt plaatsnemen achter een wand waar de anamnese doorgaat. Daarna mag de patiënt de arm naar keuze vrijmaken. De spuit wordt klaargenomen en toegediend. Na 15 minuten wachten op de stoelen de andere zijde van de wand mag de patiënt beschikken. Ondertussen wordt alles geregistreerd in vaccinnet en maken we een kaartje met de naam van het vaccin, de datum en tijd van toediening , het lotnummer & batchnummer en tenslotte de naam van de patiënt.”

Door de laagdrempeligheid, toegankelijkheid en de nabijheid van de apotheek is het voor veel patiënten een stuk makkelijker om hun COVID-prik te krijgen als deze zo dichtbij beschikbaar zijn. Dat werd al aangetoond door de eerste apotheken in Brussel die het vaccin konden aanbieden. Mileen en haar team bevestigen nu dat dit voor hen ook het geval is. “De patiënten vinden het heel gemakkelijk dat ze hier bij ons terecht kunnen, vooral de afstand naar het vaccinatiecentrum en het maken van de afspraak hoor ik vaak vernoemen als moeilijkheid die patiënten bij ons niet ervaren. In de verdere toekomst zou ik dit graag nog uitbreiden”, aldus Mileen.

 

Wil je zelf ook vaccineren in jouw apotheek? In dit artikel gidsen we je door een paar van de belangrijkste punten en beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen: https://vlaamsapothekersnetwerk.be/nieuws/covid-19-vaccinatie-de-apotheek-hoe-begin-je-eraan