21 jun 2022
Getuigenis
Onderzoek
Preventie
Sensibilisatie
Image
Dr. Gorton.jpg

Mentale gezondheid wordt overal als belangrijk thema aangezien. Wereldwijd overlijden jaarlijks meer dan 700.000 mensen door zelfdoding en drie keer zoveel mannen als vrouwen. De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft als doelstelling dit cijfer tegen 2030 met een derde te laten dalen.

Het FIP werkt momenteel internationaal een handboek uit voor apothekers over mentale gezondheid waarvan een deel zich toewijdt aan suïcidepreventie. Experten uit landen als de UK, Canada, Australië en meer werken hieraan mee. Eén van deze experten is de Britse Dr. Hayley Gorton, PhD MPharm MRPharmS PG(Clin)Dip FHEA CF, Senior Lecturer in Pharmacy Practice van de Universiteit van Huddersfield.

 

Bevindingen

Dr. Gorton deed uitgebreid onderzoek naar de rol van apotheken in suïdepreventie over de hele wereld. Haar bevindingen zijn uiterst nuttig. Zo ontdekte ze onder meer dat pas in 1972 de rol van de apotheek in de suïcidepreventie voor de eerste keer vermeld werd in een publicatie.

Ze merkte ook een aantal belangrijke werkpunten op. Er is er momenteel bijvoorbeeld een groot gebrek aan een grondige opleiding rond dit onderwerp. De meeste apotheken handelen uit goede bedoeling en eigen ervaringen. Maar ze zijn vaak onzeker of ze eigenlijk wel het juiste doen of ze weten niet hoe ze een doordacht gesprek kunnen aanknopen. Gelukkig staan apothekers wel open voor de nodige instructies. Na een opleiding zien we dat de bereidheid om actief patiënten te bevragen ook een heel stuk hoger ligt. Wanneer heel het apotheekteam zich engageert is de meerwaarde nog groter. Daarom werd in 2012 bijvoorbeeld verplicht in Washington, US, om 3 uur opleiding te volgen rond dit thema.

Een ander probleem is ook dat andere zorgverstrekkers, zoals artsen en psychiaters, de meerwaarde van de apotheker nog niet altijd erkennen waardoor een goede samenwerking en lokale (doorverwijs)afspraken vaak nog ontbreken. Terwijl de apotheker wel degelijk het verschil kan maken.

 

Hoe kan de apotheker helpen?

In de draft van de NICE guidance self harm van 2022 wordt de rol van de apotheker duidelijk vermeld waardoor deze dit in de toekomst actief zal kunnen opnemen. In de apotheek kunnen signalen van mentale problemen, zelfverminking, misbruik van geneesmiddelen opgemerkt worden en men kan hierop verder inpikken. Als laagdrempelige zorgverlener met ruime openingsuren kunnen we snel en efficiënt actief deelnemen aan suïcidepreventie. Hierdoor worden patiënten op een nieuwe manier bijgestaan in hun gezondheid en kunnen we de goede, langdurige relatie verder kunnen uitbouwen in onze veilige en professionele omgeving met mogelijkheden tot een gesprek in vertrouwen en discretie.

VAN is recentelijk een project gestart met VLESP met steun van de Vlaamse overheid rond suïcidepreventie in de apotheek. Met als doel in het najaar een nieuw pilootproject te lanceren in aantal apotheken. Binnenkort verspreiden we een bevraging waarmee jij kan helpen.