De Vlaamse Logo’s en verschillende experten, waaronder ook het Vlaams Apothekers Netwerk, richtten het Preventieplatform op om constructief bij te dragen aan het preventief gezondheidsbeleid in ons land. Het roept alle sectoren én overheden op om gezonde leefomgevingen te creëren. De afgelopen weken vonden enkele van de rondetafelgesprekken in het kader van het platform plaats. De aanwezigen waren onder meer zorgverleners en preventie-experten van alle achtergronden. Van huisartsen en verpleegkundigen tot kinderexperten en vertegenwoordigers van mutualiteiten. Ze bespraken in groepen hun ervaringen en ideeën uitwisselden en bij enkele vragen over preventie stilstaan. Het VAN-netwerk was ook aanwezig.
“Het waren boeiende discussies”, zegt Nico Carpriau, Directeur Beroepsondersteuning KAVA, die aanwezig was bij het rondetafelgesprek in Antwerpen. “Health in all policies kwam sterk naar voren. Er werd benadrukt hoe belangrijk het is om over de silo’s heen samen te werken, meer te weten waar de andere partners mee bezig zijn, zoeken naar billijke vergoeding, aandacht voor kwetsbare groepen enz. Er is met veel belangstelling geluisterd naar de projecten die apothekers niet alleen rond vaccinatie en preventie voeren, maar ook het feit dat we onder meer met mentaal welzijn bezig zijn.”
Barbara Verboven is ook enthousiast over de sessie in Gent die ze bijwoonde. “Het was een grote, diverse groep. Ik heb bijvoorbeeld iemand van Kind & Gezin ontmoet, alsook iemand gelinkt aan de Universiteit Antwerpen. We komen in het dagdagelijkse leven niet direct in contact met deze mensen. Dus op dat vlak was het voor mezelf een stap verder dan wat we gebruikelijk behandelen”, zegt Barbara.
Volgens David Desmet, beleidsmedewerker UPB-AVB en aanwezig bij de rondetafel in Brussel, gaat het nut van de sessies ook verder dan enkel de deelnemende experts. Het gaat ook over wat de overheid kan doen met deze informatie. “Iedereen weet wat er moet gebeuren in het kader van preventie. Iedereen kan een analyse maken en diagnoses stellen. Het komt erop aan om de regering te overtuigen en hen op de hoogte te brengen van het belang van preventie op korte en lange termijn. Dat is momenteel ook de moeilijkheid. We moeten duidelijk maken dat om in termen van preventie te denken, men verder moet kunnen denken dan de legislatuur”, aldus David.
Nu de rondetafelsessies achter de rug zijn, zullen alle besproken bevindingen van alles sessie gebundeld en geanalyseerd worden. De conclusies hiervan worden gepresenteerd op de grote conferentie van het preventieplatform in december. “ Ik kijk hier alvast naar uit”, zegt Barbara. “Want dan worden er ook volledige acties gebonden aan de bevindingen van de sessies. De denkoefening is dus gebeurd en binnenkort komt het vervolg.”
Hilde Deneyer, algemeen directeur VAN, benadrukt nogmaals het belang om meer te investeren in preventie en de onderbenutte rol die apothekers kunnen spelen. “Het eerste is een open deur in trappen, zoals ook mijn collega David Desmet stelt. Het tweede bewijzen we dagelijks door de vele initiatieven in de lokale apotheek. Denk maar aan rookstop, vaccinatiegesprekken, sensibilisatie huidkanker, detectie van psychosociale noden, … Toch laat een financiële erkenning op zich wachten”, aldus Hilde.