27 jan 2022
Eerste Lijn
Interview
Partner
Image
alexandra thienpont

De pandemie gaat nog steeds door, maar de inzet van zorgverleners verzwakt ook niet. Met goede planning en slimme taakverdeling, hebben apothekers kunnen samenwerken met de eerstelijnszone’s om de zorg te blijven garanderen. We spraken hierover met Alexandra Thienpont, arts en burgemeester van Kortenberg. Vanuit haar expertise vertelt ze over hoe ze de samenwerking met apothekers ziet en hoe de werking van de zorg en vaccinatiecentra gemaximaliseerd kunnen worden.

 

Hoe kijkt u als arts en burgemeester naar de zorgzame buurten in Kortenberg?

Zodra er gevaar dreigt voor onze gezondheid, komt het mooiste in ons naar boven. Nog nooit was de solidariteit, de verbondenheid en de veerkracht zo groot in Kortenberg. Bij het begin van de pandemie in 2020 ontstonden allerlei spontane initiatieven om elkaar te helpen, van boodschappen tot grotere klussen.

Al heel snel werd ‘Kortenberg Helpt’ geboren, een initiatief van ons Welzijnshuis, waarbij lijsten aangelegd werden met enerzijds vrijwilligers die hulp aanboden en anderzijds een lijst met hulpvragen. Op deze manier kon op een gestructureerde manier tegemoet gekomen worden aan de vele hulpvragen. Nu nog steeds draait Kortenberg Helpt met enorm veel enthousiasme. Ik kan dit als arts en als burgemeester alleen maar toejuichen en hopen dat deze solidariteit wordt verder gezet, ook na de pandemie.

 

Hoe zou u te werk willen gaan om de samenwerking tussen zorgverleners te verbeteren?

De bouwstenen van een goede samenwerking zijn nu aan een sneltempo gelegd. Na de pandemie zullen we samen met eerstelijnszone’s een analyse maken waar ruimte voor verbetering is of wat anders kan. Het belangrijkste dat we moeten onthouden is dat we kunnen en willen samenwerken op een constructieve manier en waar een wil is, is volgens mij ook een weg.

Elke zorgverlener heeft hetzelfde doel, we willen het beste op vlak van gezondheid en welzijn voor onze patiënten en inwoners. Met dit gezamenlijk doel voor ogen, kunnen mooie initiatieven uitgewerkt worden.

 

Hoe ervaart u de rol van apothekers in de huidige pandemie, bijvoorbeeld in het vaccinatiecentrum en de teststrategie?

De apothekers kregen een belangrijke rol als farmaceutisch expert en optrekker in ons vaccinatiecentrum. Geen eenvoudige rol om te combineren met de huidige werkdruk, maar ook hier weer konden we rekenen op solidariteit, verbondenheid en veerkracht. Ik wil dan ook graag de apothekers bedanken. Ook in de teststrategie werd bewezen dat deze vorm van samenwerken gedragen werd, ook door de artsen.

 

Hoe kan volgens u de werking van het vaccinatiecentrum in Kortenberg gemaximaliseerd worden?

Door de openingsuren uit te breiden naar weekenddagen en avonden. Tijdens de werkweek hebben zorgverleners het te druk overdag om alles gecombineerd te krijgen. Laat huisartsen mee vaccineren, tot op heden is de rol voor een huisarts in het vaccinatiecentrum voorbehouden tot een coördinerende en superviserende rol. Een huisarts staat liever in het veld in plaats van aan de zijlijn. Ook de taak van farmaceutisch expert zou moeten kunnen uitgevoerd worden door artsen. Samen het werk verdelen!

 

Hoe ziet u de toekomst van de lokale apotheker in de algemene zorg?

De apotheker draagt, samen met de huisarts, mee zorg voor zijn of haar patiënten. Dit gezamenlijk doel kan ertoe bijdragen dat de kwaliteit in zorg verbetert, dat er minder fouten gemaakt worden en dat er gewaakt wordt over medicatie-abusus of poly-farmacie om enkele voorbeelden te geven.