10 okt 2023
Campagne
Communicatie
Eerste Lijn
Oproep
Sensibilisatie
Image
lintjes

Op 19 oktober is het de Dag tegen Kanker. Een dag waarop we kankerpatiënten en hun naasten een hart onder de riem steken. Deze dag wordt al 24 jaar trots georganiseerd door Kom op tegen Kanker en willen we graag vanuit het VAN-netwerk mee ondersteunen. Want nog steeds krijgen in Vlaanderen jaarlijks meer dan 45.000 mensen te horen dat ze kanker hebben. Dit nieuws treft niet enkel de patiënt zelf, maar ook de naasten. Elkaar bijstaan in dit soort moeilijke tijden is cruciaal om met kanker te leven en om het te overwinnen. Daarom is het thema van de Dag tegen Kanker dan ook ‘kanker draag je niet alleen’.

Een tijdje geleden ontving elk apotheekteam tien gele lintjes in een voorbereidingspakket. Deze lintjes zijn het symbool van de Dag tegen Kanker. Door op 19 oktober het gele lintje op te spelden, toon je je solidariteit met kankerpatiënten en hun naasten. We doen dan ook een warme oproep aan alle apothekers om het lintje te dragen op de Dag tegen Kanker.

David Vansteenbrugge, algemeen directeur Kom op tegen Kanker, geeft ons meer uitleg over deze belangrijke dag en hoe de apotheker kan bijstaan in de zorg voor mensen met kanker. “Patiënten vallen nog te vaak tussen stoel en bank wanneer ze uit het ziekenhuis ontslagen worden en te weinig door hun huisarts kunnen worden opgevangen. In de toekomst kunnen apothekers mogelijk nog vaker een kompas zijn voor patiënten en naasten op psychosociaal vlak”.

De Dag tegen Kanker zal doorgaan in ziekenhuizen en zorginstellingen over heel Vlaanderen, waar tal van hartverwarmende activiteiten worden georganiseerd. Deze omvatten handmassages, stijladvies, kookworkshops en meer. Het kenmerkende symbool van deze dag is het gele lintje, dat wordt gedragen door zorgverleners en bezoekers in ziekenhuizen. Dit jaar hebben alle apothekers ook gele lintjes ontvangen, dankzij het VAN-netwerk, om hun solidariteit te tonen. "Met de Dag tegen Kanker willen we patiënten en hun naasten een hart onder de riem steken en tonen dat ze er niet alleen voor staan”, zegt David. “Deze dag wordt ook op sociale media gevierd, waar iedereen wordt aangemoedigd om het gele lintje te delen met de hashtag #dagtegenkanker. En voor het eerst vind je in Aalst, Genk, Mol, Mechelen en Kortrijk een reuzegroot geel lintje. Daar kun je een hartverwarmende boodschap voor een dierbare op schrijven.”

 

Thema van samenhorigheid

Dit jaar wordt de boodschap van de Dag tegen Kanker samengevat in het thema ‘Kanker draag je niet alleen’. "We weten dat kanker niet enkel de patiënt treft maar ook als een bom inslaat in de directe omgeving”, benadrukt David. “Een tekening van een kind, een babbel, een wandeling of gewoon een dikke, deugddoende knuffel. Met kleine of grotere gebaren kun je kankerpatiënten en hun naasten laten zien dat ze er niet alleen voor staan. Dat is ook de boodschap van onze warme campagne die we graag brengen samen met familie en vrienden, vrijwilligers en iedereen uit de zorg."

 

Uitdagingen van de zorg

Een van de grootste uitdagingen in de zorg voor mensen met kanker is de belasting op de patiënt en de naasten van de frequente medische afspraken, bestralingen en chemotherapieën. “Het is een afmattend traject met veel verplaatsingen, net op momenten waarop je je het slechtst voelt”, legt David uit.

Daarom zet Kom op tegen Kanker zich in voor verbeteringen. “Door bijvoorbeeld te pleiten voor de mogelijkheid tot bloedafname op dag-1 bij de patiënt thuis en door onderzoek te financieren dat bekijkt of bestralingen in hogere dosis kunnen zodat patiënten minder vaak naar het ziekenhuis moeten. Dat betekent dat patiënten op de dag vóórdat ze chemo krijgen, thuis een bloedafname kunnen laten doen. Als blijkt dat hun bloedwaarden goed zijn, kunnen ze de volgende dag naar het ziekenhuis voor hun chemo. Als ze slecht zijn, moeten ze niet onnodig de verplaatsing maken. Nu moeten patiënten de ochtend zelf in het ziekenhuis bloed laten trekken en lang wachten op de resultaten. Als hun bloed dan niet in orde is, hebben ze voor niets uren in het ziekenhuis gewacht. Daarom pleiten wij voor die bloedafname op dag-1, zodat patiënten en mantelzorgers minder vaak (onnodig) naar het ziekenhuis moeten en meer tijd te geven om tussendoor te rusten en te herstellen”, aldus David.



 

Samenwerking met apothekers

David benadrukt de belangrijke rol van apothekers als toegankelijke zorgverleners met een sensibiliserende, preventieve en oriënterende rol naar patiënten toe. “Patiënten vallen nog te vaak tussen stoel en bank wanneer ze uit het ziekenhuis ontslagen worden en te weinig door hun huisarts kunnen worden opgevangen”, legt hij uit. “In de toekomst kunnen apothekers mogelijk nog vaker een kompas zijn voor patiënten en naasten op psychosociaal vlak. Door patiënten op te vangen wanneer ze doorverwezen kunnen worden naar een lotgenotengroep, inloophuis of infopunt zoals onze Kankerlijn en het Kankerfonds wanneer het financieel moeilijk wordt. Daar samen waakzaam voor zijn en doorverwijzen naar deze talrijke zorginitiatieven kan onze samenwerking zeker versterken. Een apotheker is een vertrouwd en nabij figuur in het traject van een patiënt en kan ook op dat aspect bijdragen aan het welzijn van elk individu.”