Steeds duidelijker wordt dat leeftijd lang niet de enige risicofactor op dementie is, maar dat een hersengezonde leefstijl dat risico wel tot 40% kan doen dalen. Apothekers spelen een belangrijke rol in het praten over hersengezondheid.

Maar wat is dat nu, een hersengezonde levensstijl? Eigenlijk is het heel eenvoudig: alles wat goed is voor het hart is goed voor de hersenen. Volgende aspecten zijn alvast van belang bij het voorkomen van dementie:

  • Sociaal en cognitief actief blijven
  • Beperkt alcoholgebruik
  • Mediterraans dieet
  • Voldoende bewegen
  • Hoorproblemen oplossen
  • Gezonde bloeddruk
  • Meer fruit eten
Image
Hersengezondheid_affiche

Doe jij ook mee?

Tijdens de Week van de Zorg 2022 (9 tot 15 mei) lanceren VAN en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen een campagne om het thema bespreek te maken. Via de campagnematerialen kunnen ze burgers en patiënten gericht sensibiliseren en adviseren. 

Wil je graag deelnemen aan de campagne? Bestel je materialen via onderstaand formulier. 

Je krijgt dan papieren draagzakken, affiches, flyers en kaartjes toegestuurd, waarmee je aan de slag kan in je apotheek.

Ik doe mee!

Hoe pak je dit nu aan in de apotheek?

Tijdens een interessant webinar in maart 2022 gingen we met enkele experten dieper in op het thema. Stephanie Van Asbroek (School for Mental Health & Neuroscience, Universiteit van Maastricht) vertelde ons alles over de risicofactoren van dementie. Collega Ilse Smets gaf enkele praktische tips over hoe en wanneer je het thema kan aankaarten bij je patiënten. Leen Van Brussel (Vlaams Instituut Gezond Leven) gaf tot slot enkele handvatten om patiënten te motiveren richting een hersengezonde levensstijl. 

Je kan het webinar herbekijken via het platform van Pharmanology. Hiervoor dien je eerst een gratis account aan te maken. 

Herbekijk het webinar

Coördinator focusdomein

Heb je een vraag in verband met dit focusdomein of wil je graag helpen om dit verder uit te bouwen? Neem contact op met de coördinator.